Dubai - turistički fenomen

Dubai je kao turistička destinacija postao pravi fenomen i ceo svet je ostavio u šoku. Mnoga popularna turistička mesta pokušavala su godinama da steknu reputaciju i izgrade potrebnu infrastrukturu kako bi privukla turiste, a turizam u Dubaiu rascvetao se u vrlo kratkom vremenskom periodu, zahvaljujući nekim pametnim potezima tamnošnje vlade.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.05.2011.

13:46

Default images

Dubai je postao uspešan grad i turistička destinacija sa preko 10 miliona posetilaca godišnje. U njemu možete jesti u najboljim restoranima, kupovati u najekskluzivnijim buticima i baviti se najrazličitijim aktivnostima. Ovde ćete naći informacije o lokalnim atrakcijama, hotelima, restoranima, imanjima, poslovima, sportovima, zabavama i još mnogo toga.

Pre nego što je postao popularna destinacija, turisti su u Dubai uglavnom svraćali za vreme godišnjeg Šoping festivala. Ipak to su više bili kupoholičari nego turisti koji bi razgledali znamenitosti i uživali u lepom vremenu. Jedan šeik iz Dubaia je na neki način pomogao turizam ove zemlje jer je pomislio da bi zalihe nafte mogle da presuše i da zemlji treba neki drugi oblik trgovine koji bi pomogao njihovoj ekonomiji. Tako je počelo planiranje kako da se ovaj grad pretvori u luksuzno odmaralište, ali i komercijalni centar. Veliki deo novca koji je zarađen od naftne ekonomije uložen je u promociju turizma Dubaia.

Dubai je smešten na tački gde se susreću Evropa, Afrika i Azija. Stečeni su mnogi uslovi za razvoj sajmova i izložbi, a najpopularniji je Dubai World Trade Center. Zbog mesta gde se nalazi, Dubai je zgodan i kao mesto internacionalnih sastanaka i seminara jer se do njega dolazi lako skoro iz bilo kog kraja sveta. On već privlači stotine biznismena svakoga dana.
Džumeira i Burj Al Arab, Foto: James Temple/Flickr
Dubai ima i jednu od najlepših plaža Džumeira (Jumeirah) koja ima neke fantastične resorte poput Burj Al Arab. Svi hoteli na plažama su izuzetno visokog kvaliteta i nude sjajnu uslugu. Dubai zatvoreno skijalište, safari pustinja, snoubording na peščanim dinama, golf i naravno tu je i šoping, koji je ovde jedinstveno iskustvo. Najviše posetilaca ima između oktobra i aprila jer je vreme tada najprijatnije.

Atrakcije u Dubaiu

Raj za šoping zlata, Foto: jimmyweee/Flickr
Zlatni suk (Dubai Gold Souk)

Dubai je odavno poznat kao „grad zlata“, uprkos činjenici da je većina ovog plemenitog metala uvezena iz Azije i susednih zemalja. Dubai je oslobođen taksi na zlato, pa je zato raj za njegove ljubitelje. Predstavlja centar trgovine nakitom na Bliskom istoku. Štaviše, ovde je zlato najjeftinije na svetu.
Globalno selo, Foto: stepnout/Flickr
Globalno selo (Global Village Dubai)

Locirano u Dubailendu, Globalno selo jeste najveći projekat za odmor, turizam i zabavu na svetu. Ovo je prva kulturna i šoping destinacija u regionu, gde se mogu sresti pomešane razne kulture, umetnosti, pozorišta i kuhinja sa celog sveta.
Put Šeika Zajeda, Foto: Lars Plougmann/Flickr
Put Šeika Zajeda (Sheikh Zayed Road)

Upečatljiva nova zgrada sedišta Etisalata nalazi se u blizini Trgovinskog centra Dubaija, na kružnom toku pored puta Šeika Zajeda. Ne postoji impresivniji deo Dubaia od ovog puta koji ostavlja bez daha novopridošle turiste svojim izvrsnim dizajnom. Neke od najimpresivnijih građevina jesu Kule Emirata (the Emirates Towers) gde su smeštene kancelarije i hotel.

Umetničke galerije u Dubaiu

Umetnička scena u Dubaiu, i uopšte Ujedinjenim Arapskim Emiratima, značajno je poboljšana tokom vremena, pa umetničke galerije u Dubaiju postaju poznate širom sveta. Umetnici iz različitih oblasti Bliskog istoka i raznih delova sveta izlažu svoja umetnička dela ovde.
Pustinjski safari, Foto: trec_lot/Flickr
Pustinjski safari (Desert Safari)

Veličanstvenost i harmoniju pustinje možete osetiti u uzbudljivom poludnevnom, celodnevnom ili čak noćnom safariju. Ovi akcioni-paket izleti obuhvataju prolazak kroz razne topografije, od peščane pustinje, do planina uz jahanje kamila, posetu farmama koza i izolovanim selima.
Džumeira džamija, Foto: pit@cpan/Flickr
Gradska tura i avanturistički safari (Dubai City Tours and Adventure Safaries)

Gradska vođena tura ulicama Dubaija pružiće vam uvid u drevnu arapsku kulturu i nasleđe pomešano sa modernim kosmopolitskim načinom života. Posetićete veliku Džumeria džamiju (Jumeirah Mosque), zatim ćete proći pored šeikove palate na putu pored plaže. Iskusićete uzbudljivu vožnju Abrom (Abra), vodenim taksijem koji predstavlja veoma popularan lokalni vid transporta. Na ovaj način možete stići do suka začina ili suka gde se prodaje zlato. Džumeira plaža (Jumeirah Beach)

Dubai je blagosloven predivnom obalom i gradska vrelina čini idealan izgovor da dan provedete na plaži. Glavne plaže se nalaze duž Jumeira puta. Aktivnosti na plaži uključuju ronjenje, gnjuranje, džet skiing i pecanje, a postoji veliki broj radnji gde oprema može da se iznajmi.

Skijanje u Dubaiju

Postoji 5 staza različite težine, visine i nagiba. Najduža je 400 m, sa padom od 60 m. Postoje manji nagibi za početnike, kao i crne staze za iskusnije.

Parkovi u Dubaiju

Imaju reputaciju jednih od najboljih na svetu. Postoje zabavni parkovi, kao i oni za rekreaciju i vrtovi za odmaranje. Svi predstavljaju izvrsno okruženje za beg od vreve gradskog života.

Hotelski kompleksi na plaži (Beach Resorts in Dubai)

Predstavljaju neverovatan spoj zdanja od mermera i stakla sa prelepim vrtovima koji vode do privatnih plaža. Okruženje je vrlo luksuzno, a beli pesak i toplo more pružaju poseban ugođaj.

Spa kompleksi (Spa Resorts in Dubai)

Nudeći nekoliko najekskluzivnijih butika na svetu, pored super-luksuznih hotela, zlatnih plaža i uzbudljivog noćnog života, duty-free zona u Dubaiju je raj za kupoholičare. Spa kompleksi nude nešto sasvim drugačije, uglavnom namenjeno elitnoj klijenteli.



Delfinarijum (Dubai Dolphinarium)

Cilj Dubaija da bude različit iskazuje se kroz stvaranje drugačijih formi ekonomskog bogatstva, odvojenih od primarnih naftnih izvora. Iz tog razloga je napravljen i delfinarijum, kako bi obezbedio zabavu, edukaciju i lepe prizore za strane posetioce.
Brod ispred Muzeja, Foto: Mr/Smith/Flickr
Muzej Dubaija (Dubai Museum)

Obuhvata arheološke predmete, kao što su grnčarija, metalni i kameni artefakti, kamene gravure, i skeleti pronađeni tokom iskopavanja na ovom području. Neki su stari i do 4000 godina. Divlji vodeni tematski park (Wild Widi Water Theme Park)

On je mokar i divlji, najdivljiji park ikad! Prostire se na 12 hektara čiste zabave sa 23 adrenalinske vožnje i atrakcijama koje preklinju za još. Smešten je između Burj Al Araba i Jumeirah Beach hotela, na samo 20-ak minuta vožnje od centra grada.



Zemlja Čuda tematski park (Wonderland Theme Park)

Ogromni centar smešten u zatvorenom, sa preko 100 vožnji, igrica, i još mnogo toga. Ovde postoji i mesto za mame i tate gde mogu da popiju kafu ili pojedu ukusni obrok u jednom od kafea koji se nalaze u centru.

Um Al Kajvejn (Umm Al Quwain)

Kažu da je Um Al Kajvejn najbolje mesto na svetu za obožavaoce zvuka talasa i mira. Plovidba mirnim vodama lagune nudi najbolji provod ove vrste u Emiratima.
Foto: Ras Al Hajma/Flickr
Ras Al Hajma (Ras Al Khaimah)

Lociran na severnom kraju UAE, na obali Persijskog zaliva, Ras Al Khaimah emirat zahvata područje od 43 km. Predivne lagune i peščane plaže nadovezuju se na planinsku granicu sa Omanom.
Fudžejra emirat, Foto: saham_pablo/Flickr
Fudžejra emirat (Fujairah)

Jedan od 7 emirata, takođe je vrlo popularna turistička destinacija. Jedini je smešten na istočnoj strani UAE, u Omanskom zalivu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: