Amsterdam: 5 najvažnijih znamenitosti

Slobodouman, opušten i prijateljski nastrojen grad – Amsterdam vas odmah osvaja. Živopisni kanali i ulice pune cveća su savršen okvir za lenjo popodne u nekom kafeu ili za šetnju kroz pijace. Ali Amsterdam je takođe grad bogate kulture i istorije što se vidi i na njegovim najvećim znamenitostima.

Izvor: B92

Utorak, 03.04.2012.

16:16

Default images

Kuća Ane Frank

Jedna od najpoznatijih spisateljica prošlog veka Ana Frank u svom ličnom dnevniku najjasnije predstavlja šta su preživljavali obični Jevreji tokom Holokausta. U toku dvogodišnjeg perioda u Drugom svetskom ratu, mlada autorka zabeležila je iskustva tri jevrejske porodice koje su se skrivale od nacista na tavanu jedne kuće u centru Amsterdama.

Poseta ovoj kući je dirljivo iskustvo, jer posetioci mogu videti mali prostor u kome su Ana i njeni roditelji živeli kao izbeglice.

Adresa: Prinsengracht 263-267
Radno vreme: od 15 marta do 14 septembra 9-21 (subotom do 22, u julu i avgisti do 22)
Od 15 septembra do 14 marta od 9 – 19 (subotom do 21)
Foto: Minke Wageanaar/Flickr
Muzej Van Gog

Zapanjujuća kolekcija od preko 200 slika, kao i skica, crteža i beleški jednog od najomiljenijih holandskih slikara se nalazi u muzeju „Van Gog“. Najpopularniji muzej čuva tragove umetničkog napretka holandskog majstora, ako i njegov mentalni sunovrat, a kolekcija je podeljena u 7 različitih perioda.

Kao dodatak radu genijalnog slikara muzej je često domaćin putujućih izložbi nekih od najcenjenijih savremenika.

Adresa: Stadhouderskade 55, Amsterdam
Radno vreme muzeja: 10 – 18, petkom do 22. Kupovina karata: 10 – 17:30, petkom do 21:30 Zatvoren: 1 januara
Cene: odrasli 14 evra, deca do 17 godina - besplatno
Pijaca Albert Kajp, Foto: FaceMePSL/Flickr
Pijaca Albert Kajp

Preko 100 godina, pijaca Albert Kajp je privlačila veliki broj ljudi svojim živopisnim tezgama. Danas je ova ulična pijaca jedna od najposećenijih u Evropi, sa hiljadama prodavaca koji rade na 268 tezgi, prodajući sveže proizvode: meso, platna, odeću i razne sitnice.

Danas pijaca snadbeva stanovništvo svih vera i nacija u amsterdamu, pa je ovo savršeno mesto za pronalaženje, npr. savršenih marokanskih slatkiša ili turskih haljina.

Naš Gospod na tavanu

Kod jednog kanala u centru grada, elegantna ali skormna kuća nudi posetiocima snimke Amsterdama iz represivnijeg doba. Na tavanu ove kuće iz 17 veka je skrivena „ilegalna“ katolička kapela.

Kada je katolicizam prognan iz Holandije tokom 16 veka, ovaj tavan je služio kao mesto za tajne mise stanovništva katoličke vere. Uprkos svojoj ponižavajućoj poziciji, ova kapela je iznenađujuće raskošna, sa mermernim stubovima i impresivnim slikama Jakoba de Vita.

Adresa: Oude Zijde Voorburgwal 40, Amsterdam

Radno vreme: 10-17 Cena karte: 6 evra
Rajks muzej, Foto: tiseb/Flickr
Rajks muzej

Rajks muzej je najveći i najznačajniji muzej u Holandiji i nikako ga ne smete zaobići. On je trenutno u fazi renoviranja, pa se jedan deo kolekcije može videti na ekranu. Ipak, ovaj spektakularni muzej ostaje jedna od najlepših znamenitosti grada, privlačeći hiljade turista svake nedelje. Originalnu zgradu projektovao je holandski Arhitekta Jozef Hubertus Cajpers, a od otvaranja 1885. Se nije mnogo toga promenilo. Mnoga značajna dela iz Zlatnog doba 17. veka u se prikazuju u krilu Philips ovog ogromnog komleksa, uključujući i Rembrantovu Noćnu Stražu koja je sada osvetljena specijalnim LED osvetljenjem.

Adresa: Jan Luijkenstraat 1, 1071 CJ Amsterdam, ulazi se iz ulice Stadhouderskade 42
Radno vreme: 10-18h (karte se kupuju do 17:30)
Cena karte: 14 evra, deca do 18 godina besplatno

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: