Mikonos: glamur i gužva

Mikonos se često poredi sa španskom Ibicom; za jedne je to raj na zemlji, a za druge evropska Sodoma i Gomora.

Izvor: B92

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.05.2010.

07:00

Default images

Mikonos je ostrvo koje su bogovi stvorili za hedoniste. Oduvek je važilo za jedno od najpopularnijih kikladskih ostrva, i već 5000. godine p.n.e. bilo je naseljeno i imalo aktivnu trgovinu.

Od pedesetih godina 20. veka Mikonos je izrastao u jednu od najatraktivnijih destinacija Evrope, 60ih i 70ih bio je meka za hipike-bekpekere, dok je danas, usled dominantne tolerancije, ostrvo postalo omiljeno među gej populacijom.

Od Atine je udaljeno 150 km, a najbliže ostrvo mu je Tinos, 10 km jugozapadno.
Photo: Bruce Tuten / Flickr
U očima Grka ostrvo važi za mesto na kojem se okupljaju slavni - leglo selebritija - odiše kosmopolitskim karekterom i burnim noćnim životom.

Zašto je Mikonos raj za gejeve, zašto ne neko drugo ostrvo? Možda zato što na njemu ima najviše gej klubova. A da li su ti klubovi nikli zbog velikog priliva gejeva? Ko je bio prvi, šta je starije: kokoška ili jaje?

Odgovore na slična pitanja treba tražiti u neiscrpnom izvoru informacija - grčkoj mitologiji, glorifikovanju muške lepote i seksualnosti.

Mitologija kaže da je Herkul pobedio u okrutnoj borbi sa Gigantima, dugokosim nakaznim divovima, koje je nakon trijumfa sahranio na ostrvu ispod velikih granitnih stena. Naziv Mikonos znači masa kamenja ili stenovito mesto.

Po legendi, ostrvu je dato ime po heroju Mikonosu, sinu kralja Aniosa, koji je bio Apolonov sin.
Photo: lo.tangelini / Flickr
Status ‘ostrvo selebritija’ datira još iz 60ih kada je brodovlasnički magnat, Aristotel Onazis, banuo na ostrvo sa operskom divom Marijom Kalas, a kasnije i sa Žaklinom Kenedi, dok su filmske zvezde poput Sofije Loren, Brižit Bardo, Grej Keli bile deo internacionalnog džet seta koji je obale Mikononosa ispunjavao glamurom.

Prvi gej bar bio je Pierro, a otvorili su ga 1973. italijanski-američki umetnik Pierro Aversa i ostrvljanin Andreas Koutsoukos.

Za razliku od većine gej barova koje je teško naći, Pierro je na sasvim očiglednom mestu. Odmah ćete primetiti njegovu malu belu terasu naspram ulice Matogianni i trga Agia Kiriaki, koji je poznat kao gej trg.

Kaže se da je Pierro kreirao profil Mikonosa, oformio šik mešavinu elitnih evropskih i američkih gejeva i lokalaca, i lansirao modu u kojoj su dominantne Bee Ges frizure, kitnjasti brkovi, uske bele markirane farmerke i tone srebra na preplanulim telima..

Mikonos je ostrvo koje nikada ne spava. Klabing počinje u sitne sate i završava se sledećeg dana u isto vreme.
Photo: Bracketing Life / Flickr
Atrakcije

Jedan od najčešće fotografisanih prizora je lanac starih vetrenjača, koje su zahvaljujući upadljivom izgledu simbol ostrva još od 16. veka. Okrenute su ka moru, jarko bele boje, prekrivene slamom, a sačuvano je sedam od deset.

Izgrađene su u doba kada je Mikonos bio značajna stanica na trgovačkom putu između Evrope i Azije. Vodenice su aktivno mlele žito od koga se pravio hleb za mornare koji su ovim prostorima prolazili.

Kora, živopisni epicentar ostrva predstavlja stecište ribarskih čamaca i luksuznih jahti. Jarko bele kuće, kamene klupe, drvena vrata, koloristični balkoni, male ali atraktivne crkve, taverne i prodavnice sa folklornim šmekom, dominiraju ovim prostorom.

Zbog svoje kompaktne veličine, glavne pešačke rute po gradu mogu biti preopterećene i pretrpane turistima, naročito u julu i avgustu. Mada, uvek je opcija odlutati od centra i pronaći mesta daleko od očiju drugih.

Raspored ulica je namerno komplikovano organizovan i predstavlja lavirint u malom, a to je rađeno kako bi se zbunili pirati koji su stotinama godina upadali na ostrvo.

Danas isprepletanost ulica manje zbunjuje, a više šarmira turiste. Kojim god putem da krenete nailazite na fensi radnje, šik restorane i luksuzne barove.
Photo: jonrawlinson / Flickr
Zvanična maskota ostrva je pelikan Petros, koji je nakon oluje 1954, pronađen ranjen na obali, a danas se slobodno šeta ostrvom i i privlači pažnju turista.

Ova verzija priče verovatno je poluistinita. Mnogi smatraju da je Petros uginuo 80ih i da je zamenjen drugim pelikanom kako bi legenda nastavila da živi.

Plaže

Paradise plaža i Elia: fenomenalne peskovite plaže Paradise i Super Paradise naročito su omiljene među gejevima i nudistima. Malo zapadnije nalazi se nudistička plaža Elia, koja je u špicu sezone krcata.

Ornos Beach, mirna plaža, omiljena za porodice, koje su na Mikonosu retke. Na plaži ima nekoliko restorana, kao i jedna bakalnica.

Ano Mera: tradicionalno selo, sa manastirom Panaija Toerliani iz 16.veka. Toranj je izgrađen od strane majstora sa ostrva Tinosa. U blizini je i manastir Moni Palaiokastrou (17. vek).
Photo: santanartist / Flickr
Delos: malo nenaseljeno ostrvo 2,5 km jugozapadno od grada Kore (ulaz 5 €). Predstavlja jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta Grčke.

Atrakcije Delosa su Dionisovo svetilište sa ostacima spomenika iz 300 p.n.e., kao i danas isušeno sveto jezero koje važi za mesto rođenja Apolona. Oko jezera se nalazi Terasa lavova sa mermernim skulpturama ovih životinja kao zaštitnika svrtog jezera. Tu je i Dionisova kuća sa mozaikom na kojem je prikazan Dionis na leopardu.

Kako stići

U zavisnosti od toga za koju se aviokompaniju opredelite, let od Beograda do Atine traje, od 1h i 50 min do 2h 30min, a od Atine do Mikonosa 45 minuta.

Opcija je i autobus, vožnja u jednom pravcu traje 18 h, ali je to znatno jeftinija varijanta od avionskog prevoza. Povratna karta od Beograda do Atine košta 90-95 €.

Na jedan sat vožnje od centra Atine i pola sata od atinskog aerodorma nalazi se luka Rafina odakle se za 2 sata brzim hidro gliserom stiže na Mikonos. Cena karte u jednom pravcu je oko 50 €. Običnim trajektom vožnja traje 4 sata i karta košta oko 25 €.

Ako ste do Atine stigli sopstvenim automobilom, put do ostrva možete nastaviti trajektom iz Pireja ili Rafine, a cena je oko 70 €.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: