Gran Kanarija, glavno kanarsko ostrvo

Treće po veličini od Kanarskih ostrva, Gran Kanarija je najpopularnije i naraznovrsnije, jer nudi raznolik provod, i posebno privlači mlađe turiste zbog dobrog noćnog života.

Izvor: B92

Izvor: B92

Četvrtak, 16.04.2009.

07:00

Default images

ORIJENTACIJA

Na severnom delu ostrva se nalazi glavni grad, Las Palmas de Gran Canaria. Broj stanovnika celokupne urbane površine dostigao je skoro 700.000 stanovnika, tako da je sada među prvih 10 gradova u Španiji, i najveći je na Kanarskim ostrvima.

Turistički kompleksi su u glavnom skoncentrisani na južnom delu ostrva. Glavna turistička zona Maspalomas je smeštena upravo tu, i ona nudi najviše sadržaja koje traže turisti.

Centralni deo ostrva je brdovit, a na vrhovima se nalaze ostaci drevnih borovih šuma.

KRETANJE PO OSTRVU

Javni prevoz je dobro organizovan i nije skup, autobusi regularno saobraćaju, i povezuju gotovo sva mesta na ostrvu. Najfrekventniji su oni koji povezuju popularna turistička naselja kao što je Playa del Ingles.

Putevi su veoma dobri, a Las Palmas i mesto Arguineguin na južnom delu ostrva, povezani su super modernim autoputem.
Photo: Mike el Madrileno / Flickr
PLAŽE

Južni deo ostrva je posebno zanimljiv zbog raznolikih plaža. Najduže plaže su Playa del Ingles i Maspalomas, a 4 km dug pojas između te dve plaže rezervisan je za nudiste.

Oblast Mogan, na jugozapadnom delu ostrva, takođe ima čuvene plaže, kao što su Amadores, Anfi del Mar, Puerto Rico, i Playa de Mogán.

Las Palmas, iako ogroman grad, poznat je po dobrom zezanju na plažama. Tri glavne gradske plaže su Las Canteras, Las Alcaravaneras, i San Cristobal.

PEŠAČENJE

Gran Kanarija je idealna za one koji vole brdsko pešačenje, a posebno su atraktivna naseljena pećinska sela i šetnje pored jezera.

Planinski pejzaž je spektakularan, pri čemu postoji veliki broj označenih i uređenih staza za hajking, ali i pregršt mogućnosti za eksperimentisanje izvan uobičajenih putanja.
Photo: David Sim / Flickr
KLIMA

Klima je na najvećem delu ostrva suptropska, i delimično suva, a vreme je ujednačeno i vrlo prijatno preko cele godine.

Turističko naselje Maspalomas na jugu, tokom leta u proseku ima dnevnu temperaturu oko 30 stepeni, koja noću pada na 20-24 C. Zimi je dnevna temperatura oko 23 C, a noćna oko 16-17.

Iako je klima blizu idealne, dešava se da vreme bude loše od sredine oktobra do marta, i tada temperatura zna da padne na 11-12 C, uz jak vetar.

Najprijatniju klimu i najmanje vetra na južnoj obali ima Arguineguín, jer je zaklonjen u zalivu. Zimi ovde pada najmanje kiše.

Las Palmas, na krajnjem severu ostrva, ima najviše kiše zimi, a i temperatura je niža.
Photo: Matti Mattila / Flickr
LAS PALMAS

Iako je veliki grad, Las Palmas je poznat po tri odlične plaže i aktivnostima na vodi. Osim toga, razgledanje znamenitosti ovog grada iz 15. veka je jedna od glavnih atrakcija.

Playa de Las Canteras, 4 km duga plaža koja je simbol grada. Čistija je od mnogih plaža u velikim gradovima, i idealna je da se čovek bućne u more u pauzi između šopinga i razgledanja istorijskih znamenitosti.

Catedral de Santa Ana, katedrala koja odražava nekoliko vekova istorije grada, i može se videti iz svake tačke u gradu. Izgradnja je trajala 70 godina, od 1500. do 1570. Predstavlja kombinaciju vrlo različitih stilova, sa enterijerom kasne gotike, i neoklasičnim eksterijerom.

Vegueta, istorijska enklava, najstariji deo grada, 1990. je stavljen pod zaštitu UNESCO. Tu se nalaze najbolji pabovi i restorani.

Casa de Colon, kuća u Las Palmas u kojoj je Kristofor Kolumbo 1492. boravio na putu ka Americi. Danas je Casa Colon pretvorena u muzej, a ulaz je besplatan. Nalazi se u istorijskom kvartu Vegueta, odmah iza katedrale.

Parque Santa Catalina, kvart gde se odigrava najbolji noćni život u gradu.

Triana, jedan od najstarijih kvartova u Las Palmas, danas je mesto najboljeg šopinga.

Alfredo Kraus Auditorium, koncertna i muzička dvorana sa klasičnim filharmonijskim nastupima. I sama arhitektura zgrade je fascinantna i vredna posete.

Las Palmas je osnovan 1478, kada je kastiljanska vojska započela rat protiv lokalnog naroda Guančo, koji je danas istrebljen.
Photo: Marshall Flickman / Flickr
Danas je Las Palmas kosmopolitski grad, sa velikom lukom Puerto de la Luz, koja je naročito imala veliki značaj dok je Suecki kanal bio zatvoren zbog egipatsko-izraelskog sukoba.

Las Palmas ima i tri odlične plaže: Las Canteras, Las Alcaravaneras, i San Cristobal.

Zbog toga što predstavlja link između Evrope i Afrike, a i zbog odličnog klimatskog položaja, Las Palmas je uspeo da se razvije u vrlo značajan turistički centar, koji je stoga privukao imigrante i trgovce iz različitih krajeva sveta, Indije, Koreje, Afrike, Kine, Rusije, i Bliskog Istoka. Taj kospomolitski duh danas je sveprisutan, a korejska i indijska zajednica su najbrojnije.
Photo: Toprural / Flickr
SMEŠTAJ

Pension Falow, Calle Alfredo Calderón 25, Las Palmas, (dijagonalno od Hostela Alcaravaneras), tel: +24 928 230627. Vrlo čisto, i vrlo jeftino. Postoji Wi-Fi. €18.

Residencia Ibiza, Nicolás Estévanez, 31, Las Palmas, tel: +35 928 263123. Nepretenciozan pansion, ali vrlo čist i jeftin. D/S - €22/€28.

Alcaravaneras Hostel, Calle Luis Antúnez 22, Las Palmas, (na raskrsnici ulice Calle Alfredo Calderón i ulice Calle Luis Antúnez). Čist i bezbedan smeštaj za ne tako velike pare. D/S - €22/30.

Hotel Madrid, Plazoleta cairasco 4, jedan je od najpoznatijih u Las Palmas. Prema urbanoj legendi, General Franko je u tom hotelu proveo noć 17. jula 1936. u sobi br. 3, i sledećeg jutra, ne plativši, seo na avion za Španiju, kada započinje njegova 40 godina duga diktatura.

NH Imperial Playa, Ferreras, 1, tel: +34 928 468854. Nalazi se u centru u blizini plaže Las Canteras, Dobar pogled na okean.

Hotel Fataga, C/Néstor de la Torre, 21, tel: +34 928 290614 Las Palmas, centar grada.

Club Vista Serena, C/Capricornio, No 2 - 35100 Maspalomas, tel: +34 928 762336. Club Vista Serena je čuveni međunarodni turistički kompleks, a njegovi hoteli se nalaze i u mestu Maspalomas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: