Sirčanska banja na padinama Kotlenika

Divlja Sirčanska banja, na padinama Kotlenika, sve popularnija i posećenija. U „blatuši“ je letos bilo više gostiju nego u drugim banjama

Izvor: Večernje novosti

Izvor: B92

Utorak, 28.09.2010.

22:35

Default images

Dok dve poznate banje u okolini Kraljeva - Mataruška i Bogutovačka, već godinama tavore iščekujući privatizaciju, divlja Sirčanska banja na padinama Kotlenika, poviše sela Sirče, samo nekoliko kilometara od centra Kraljeva, sve je posećenija, jer je umnogome i jeftinija, a leči - „sve“!

Iako umesto banjskog kupatila ima samo dva betonska bazenčića i jednu omanju baru - blatište sa sumporovitom vodom i blatom, u Sirčanskoj banji letos se banjalo nekoliko hiljada gostiju što je najmanje dvostruko više nego u glasovitim kraljevačkim banjama.

Štaviše, zbog nedovoljno mesta u bazenima, neki meštani, kao stalni gosti, od kuće su dopremili 24 stare kade koje napune lekovitom vodom i - banjaju se do mile volje. A, pošto nema ni drugih banjskih kapaciteta i sadržaja, onima koji ne vole da putuju, nekolicina vikendaša za najviše 200-300 dinara nudi „apartmanski“ smeštaj u svojim vikendicama.

Zato Sirčansku banju posećuju uglavnom „dnevni“ gosti, ponajviše Kraljevčani koji ovde dolaze svojim kolima, ili taksijem - grupno i po ceni prevoza u gradskom saobraćaju. Letos, na malenom banjskom platou u brdima, svakoga dana tiskalo se po stotinak ljudi, od kojih se neki redovno banjaju i - usred zime! Tada kupači napune kade vodom, a onda ispod nalože vatru i brčkaju se kao u kupatilu!

- Dolazim već petnaestak godina, svakog leta po nedelju-dve i, da vidite, pomaže mojoj kostobolji, miran sam do idućeg leta. Sad sam se navikao, pa ne mogu bez ove vode i blata - priča Aleksandar Smorodski, vitalni sedamdesetogodišnjak iz Kraljeva.

Slično govore i Milanka Vukojević, Jagoda Jorgić i Živojin Jevtović, sve šezdesetogodišnjaci iz Kraljeva, što nedvosmisleno ukazuje na kategoriju posetilaca i njihove zdravstvene tegobe.

Pošto je poreklom iz ovog kraja, Beograđanin Milašin Stefanović (70) odavno zna za lekovitu Sirčansku banju, ali je tek letos prvi put došao da se banja i „blati“. Ne toliko zbog bolesti, koliko da se relaksira i da održi, za njegove godine inače zdravo i vitalno telo:

- Mnoge sam priče i čudesa slušao o lekovitosti ove banje, pa sam došao i da se lično uverim - kaže Milašin dok mu se od naslaga blata jedva nazire lice.

I tako dok se mit o Sirčanskoj banji i stručno ne dokaže, priča o njenoj začuđujućoj lekovitosti prenosi se - od usta do usta.

LEČI SVE BOLJKE

VODA Sirčanske banje, čija lekovitost još nije detaljno ispitana, sadrži petnaestak minerala i hemijskih elemenata, uz stalnu temperaturu između 16 i 18,5 stepeni i, po narodnom verovanju, leči mnoge boljke - od kostoblje, bolesti unutrašnjih organa, do kožnih, pa i neuroloških bolesti. Po predanju, neki su u ovu banju donošeni na nosilima, ali su posle dvadesetak dana odlazili - na svojim nogama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: