Izvor: B92

Ovaj grad ima mnogo imena - Lavov, Lemberg, Leopolis, pa tako iima mnogo lica. Nema tu toliko očuvanih starina i spomenika kao u Pragu, ali nema ni milione turista. Ono što možete očekivati od Lavova je malo magije, jer je ovo jedan od najlepših gradova Evrope.

Osnovao ga je Danilo Galicijski koji mu je dao ime u čast svog sina Lava Daniloviča, pa se tako i na grbu grada nalazi lav.

Ova metropola je nekada bila glavni grad absburške pokrajine Galicije i ključni grad Poljsko-Litvanskog komonvelta, danas je drugi po značaju grad u Ukrajini. Ljudi su ovde puni duha, a kultura i arhitektura će vas oduševiti.

Sve vrvi od umetnosti.

Foto: Beta

Savršena panorama na grad se pruža sa Visokog zamka (Vysokyi Zamok) za savršen pogled. U međuvremenu, ljubitelji literature mogu da čitaju Stanislava Lema, čija autobiografija “Visoki zamak” govori o njegovom detinjstvu u Lavovu.

Ovaj pisac je preminuo, a ako je neko zaslužio Nobelovu nagradu, a ostao “nekrunisan” to bi bio nestašni Lem.

Grad se veæ priprema za Evropsko prvenstvo u fudbalu, Foto: Beta

Ukoliko putujete u Lavov, šteta bi bilo da propustite da posetite Varšavu i Krakov, naročito Krakov jer su jednom bili bratski gradovi.

Stadion u Lavovu

Ceremonija sveèanog otvaranja, Foto: Beta

Arena Lavov je jedan od osam stadiona na kojima će se igrati utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu 2012, a biće i nov stadion FC Karpata iz Lavova.

Stadion se gradio od novembra 2008. do oktobra 2011, dok je prvi meč odigran 15 novembra između Ukrajine i Austrije, sa rezultatom 2 :1.

Prvi ligaški meč FC Karpati Lavov će igrati 10. Decembra 2011. Protiv Dinama iz Kijeva.

Ime stadiona još uvek nije utvrðeno, Foto: Beta

Naziv stadiona još uvek nije tačno utvrđen, a "Lemberg" što je ime grada na nemačkom jeziku je jedno od “mogućih” imena.

Foto: Beta

Kapacitet stadiona je 33. 400 sedišta, i 450 VIP mesta i jedan je od najmodernijih u Evropi izgrašđen po najnovijim standardima UEFA-e što podrazumeva nove informatičke i digitalne tehnologije kao i standarde o udobnosti za navijače.

Foto: Beta

Projektant je “Design Bureau of Alebrt Wimmer” čije je delo i stadion izgrađen za UEFA prvenstvo 2008 u Austriji, i stadion u Varšavi za Evropsko prvenstvo 2012.

Na stadionu nema “mrtvih zona”, osvetljenje je moderno i omogućeno je kvalitetno praćenje utakmica na video bimovima.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.