Knjige zbog kojih želimo da putujemo

Jednog jutra ćete se probuditi i otkriti da je stiglo proleće i da „prava“ nova godina tek počinje. Neka vam inspiracija za sve mogućnosti pred vama budu ovi fantastični romani zbog kojih ćete poželeti da putujete. Ne moraju to biti predeli iz knjiga, ali mogu da vas inspirišu da otkrijete neke nove predele možda i u svojoj zemlji.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.02.2012.

11:03

Default images

Od mirisa prašine Hemingvejeve Španije, do zrelog voća na jugu Indije, maštovita dela mogu probuditi osećanja i inspirisati vas mnogo više od fotografija ili filmova.

Mi vam predstavljamo najbolja od njih.

„Zen i umetnost održavanja motocikla“ Robert M. Pirsig (Zen and the Art of Motorcycle Maintenance)

Iako u ovoj knjizi ima i motora i puteva i pejzaža, ona je više priča o mentalnom, nego o fizičkom putovanju. Održavanje motocikla Pirsigu poslužilo kao metafora za istraživanje grana filozofije.
Španija, Segovija, Foto: Destiantion Europe/Flickr
„Kada sam izašao jednog letnjeg jutra“ - Lori Li (As I Walked Out One Midsummer Morning)

Malo koje delo ističe romantiku u putovanjima na tako divan način, kao što to čini Lori Li. On se priseća svojih avantura sa mladićem iz tridesetih godina prošlog veka. On odlazi na putovanje po Španiji gde nakon nekoliko godina zatiče Španski građanski rat.

Delo se može smatrati i poetskim putopisom
Hanter Tompson, Foto: teamstickergiant/Flickr
"Paranoja u Las Vegasu“ – Hanter S. Tompson (Fear and Loathing in Las Vegas)

stvari ne budete shvatali doslovno, u ovom urnebesnom Tompsonovom delu krcatom drogom i ludim žurkama, avantura glavnih likova na putu do Las Vegasa može vam poslužiti kao inspiracija. Naravno, za dobro putovanje nije vam potrebno (a ni preporučljivo) korišćenje meskalina i esida.
Kerala, Foto: utpal./Flickr
"Bog malih stvari“ – Arundati Roj (The God of Small Things)

Radnja romana koji je dobio nagradu Booker-a smeštena je na jugu indijske države Kerala. Ona je gotovo i sama poseban junak u delu, pa ćete se tokom čitanja osećati kao da se nalazite u Indiji.
Beleške sa malog ostrva, Foto: Wolf Gang/Flickr
„Beleške sa Malog ostrva“ – Bill Bryson (Notes From a Small Island)

Bil Brajson je možda i jedini Amerikanac koji ima pravo da Britancima kaže kakva je Velika Britanija. On je 20 godina proveo u Engleskoj i jedan je od najtalentovanijih i najdugovitijih putopisaca svih vremena.
Veliki Kanjon, Foto:ohitzanna/Flickr
„Na putu“ – Džek Keroak (On The Road - Jack Kerouac)

Džek Keroak govori o svojim izletima u Americi iz 1957. koji su poslužili generacijama mladih da potraže ljubav na putovanju.
Tajland, Foto: victoriapeckham/Flickr
Plaža“ – Aleks Garland (The Beach)

„Plaža“ je priča o mladom turisti koji otkriva savršenu plažu u Tajlandu i odlučuje da se na njoj zadrži duže nego što je planirao. Po ovom delu snimljen je i istoimeni film u kom glavnu ulogu tumači Leonardo di Kaprio.
Pamplona, Foto: Destiantion Europe/Flickr
„Sunce se ponovo rađa“ – Ernest Hemingway (The Sun Also Rises)

Ovo delo će vas provesti od ispijanja ogromnih količina alkohola, borbi bikova u Pamplona i mirnog pecanja u Burguete-u, zbog čega je jedno od remek dela moderne književnosti. Hemingvej opisuje svoja haotična putovanja, zbog kojih ćete možda poželeti i da popijete čašicu više.
Foto: Jill Clardy/Flickr
„Putovanja sa Čarlijem“ – Džon Štajnbek (Travels With Charley)

Čuveni američki romanopisac odlučio je da pođe na poslednje putovanje po svojoj domovini, uprkos bolesti srca koja mu je mogla oduzeti život u svakom trenutku. Sa sobom je poveo francusku pudlu Čarlija koji mu je pravio društvo na više od 15 hiljada kilometara dugim putevima Severne Amerike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: