Adem Demaći: Izjednačavanje oslobodilaca i četnika

Izvor: B92

Utorak, 25.02.2003.

19:52

Default images

Bivši politički lider bivše Oslobodilačke vojske Kosova Adem Demaći izjavio je povodom podizanja haških optužnica protiv četvorice nekadašnjih pripadnika OVK da kosovski Albanci nisu očekivali da će međunarodna zajednica "izjednačiti oslobodilačku borbu sa borbom koja je planirala da eliminiše sve Albance". "Ubijeno nam je 15.000 sunarodnika, oko 5.000 se vode kao nestali, a spaljeno nam je oko 300.000 kuća i stanova. Pretrpeli smo velike udarce od strane velikosrpskog hegemonizma. Pokušaji pravljenja paralele i izjednačavanja oslobodilačke i četničke borbe šokirali su naše ljude",  rekao je Demaći u intervjuu agenciji Beta. "Postoji mogućnost da su pojedinci napravili neke gadosti, ali hapsiti stubove ustanka na Kosovu znači da postoji neka strategija za rušenje čitave zgrade naše borbe", rekao je on. Albanska borba na Kosovu se time, prema Demaćijevim rečima, "devalvira" i "dovodi opet na početak, što može biti opasno za sve na ovom području". Na pitanje da li su Albanci napravili neke zločine pre, za vreme i nakon rata na Kosovu, Demaći je odgovorio: "Bez daljeg", ali je dodao da je neprihvatljivo pokretanje sudskih postupaka protiv vođa albanske pobune. "U pitanju je 20.000 naoružanih ljudi koji su se borili. Moglo je biti ličnih osveta i loših namera, ali ići na hapšenja, suđenje i priređivanje ovakvog spektakla za vođe tog ustanka je, mislim, velika greška i to se ne može progutati", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: