Turčin-najbolji svetski preduzetnik

Turski iseljenik u SAD Hamdi Ulukaja, proglašen je za Svetskog preduzetnika godine na ceremoniji u Monte Karlu, u organizaciji oditorske kuće "Ernst&Young".

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.06.2013.

13:34

Default images

Hamdi Ulukaja je osnivač i predsednik kompanije Čobani koja se bavi proizvodnjom jogurta.

Hamdi je izabran između 49 kandidata-finalista iz 47 država sveta, od kojih je svaki prethodno proglašen Ernst&Young-ovim Preduzetnikom godine u matičnoj zemlji, objavljeno je na portalu Nationalpost.

Hamdi je rođen na farmi u istočnoj Turskoj, a u Ameriku je otišao 1994. godine kako bi učio jezik i završio poslovnu školu. U Njujorku 2005. godine osniva preduzeće Čobani, koje se u početku bavi proizvodnjom feta sira, a dve godine kasnije na tržište izbacuje Čobani grčki jogurt, koji je za manje od šest godina postao najprodavaniji brend tog mlečnog napitka u SAD, čija prodaja premašuje jednu milijardu dolara.

Čobani, koji je u biznis ušao sa samo pet zaposlenih danas ima 3.000 radnika i vodi najveću fabriku jogurta na svetu, čiji se poizvodi, pored američkog, prodaju i na australijskom i britanskom tržištu.

Predsednik žirija i generalni direktor kompanije Genoama Lab Internešenl (Genomma Lab Internacional) Rodrigo Herera rekao je na svečanosti da "Hamdi oličava preduzetnički duh i predstavlja pravi uzor svima koji bi da se otisnu u preduzetničke vode", i da je žiri bio impresioniran njegovom hrabrošću i postojanošću".

Globalni šef "Ernst&Young"-a Džim Tarli (Jim Turley) istakao je da su "tokom prethodnih 26 godina, koliko ovaj program traje, preduzetnici učinili više nego bilo ko drugi kako bi stimulisali inovacije, stvaranje novih radnih mesta i opšti napredak, kako tokom perioda prosperiteta, tako i tokom izazovnih ekonomskih uslova".

"Iako je Hamdijeva priča zaista inspirativna, svih 49 žena i muškaraca kojima smo ove godine odali priznanje mogu se osećati kao pobjednici. Njihove priče oslikavaju odlučnost i viziju koja ih sve odlikuje i koje nas podsećaju da je sada, više nego ikada, važno da ovi pojedinci budu prepoznati, kao i da od njih možemo puno naučiti", dodao je on.

Prvi put ove godine Srbija je učestvovala na takmičenju za svetskog preduzetnika godine, a predstavljao je vlasnik kompanije Bak (Buck), Darko Budeč, koji je pobedio na nacionalnom takmičenju krajem prošle godine.

Budeč je, inače, bio i jedini učesnik na ovom prestižnom svetskom nadmetanju iz zemalja sa prostora bivše SFRJ.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: