Srbija: Počelo zimsko brojanje ptica

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da je počelo zimsko brojanje svih ptica vodenih staništa u zemlji, koje je deo Međunarodnog popisa vodenih ptica (IWC), jednog od najstarijih monitoringa živog sveta na planeti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.01.2015.

11:49

Default images
Ilustracija; Foto: pixabay.com

Ornitolozi se nadaju da će brojanje svih jedinki vranaca, pataka, gusaka, labudova, čaplji, galebova, šljukarica, kao i ostalih ptica koje su svojim životom vezane za vodu, uspeti da urade na više od 500 lokaliteta u Srbiji.

Popis, koji je počeo 10. januara, završava se 30. januara, a u njemu će učestvovati više od 150 volontera iz cele zemlje.

Pored volontera, popis će pomoći Direkcija za vodne puteve Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Vojvodinašume, republički i vojvođanski zavodi za zaštitu prirode, upravljači brojnih zaštićenih područja, uprave ribnjaka.

Koordinator brojanja, ornitolog Marko Šćiban, kazao je da da se ptice broje sa brodova, čamaca, automobila, ali i peške, obilazeći obale reka, jezera, akumulacija, kanala i raznih drugih voda na kojima se okupljaju zimujuće ptice močvarice.

Dodao je da se ptice broje i na deponijama otpada, gde se sakupljaju skoro svi zimujući galebovi, dok se guske čekaju prilikom doletanja na njihova omiljena noćilišta.

U Srbiji zimuje, u zavisnosti od vremenskih prilika, i do 400.000 jedinki ptica vodenih staništa, u okviru gotovo 120 vrsta, ističu u Društvu.

Volonteri Društva tokom zimskog brojanja prate i pojavu krivolova, koji je u Srbiji rasprostranjen i koji, kako je naglašeno, ugrožava vodene ptice više nego bilo koja druga čovekova delatnost.

Upozorava se da neprekidno pucanje na jata zimujućih ptica, organizovano i u obliku masovnog lovnog turizma, i u zaštićenim i međunarodno značajnim područjima, bez obzira na to da li su one lovna divljač ili nisu, dovodi do stalnih i iscrpljujućih pomeranja ptica.

Ptice postaju izmorene, podložne uticajima hladnoće i bolesti, zbog čega mnoge jedinke ne mogu dobro da se pripreme za prolećnu seobu na mesta gnežđenja u severnoj Evropi i zapadnom Sibiru.

Iz Društva zbog toga pozivaju korisnike lovišta na vodama, kao i nadležne inspektore za lovstvo, da strogo kontrolišu sprovođenje važeće instrukcije Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i da proglase zabranu lova ukoliko su vodene ptice ugrožene snežnim nanosima, poledicom, višednevnim temperaturama ispod nule, snežnim padavinama jakog intenziteta, visokim snežnim pokrivačem, ledenom pokoricom, ledenom kišom, maglom, jakim olujnim vetrom i drugim elementarnim nepogodama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: