Ajris i Tula - svet pun ljubavi i umetnosti

Umetničkoj javnosti talenat Ajris Grejs Halmšo poznat je već neko vreme. Ova autistična devojčica autorka je brojnih slika koje se na aukcijama prodaju za hiljadu funti. Ali Ajris ima i malu asistentkinju, i to macu po imenu Tula.

Izvor: Izvor: B92, Daily Telegraph

Utorak, 14.10.2014.

16:02

Default images

Nesvakidašnja, višestruko talentovana petogodišnjakinja, retko govori ali zato sve svoje emocije iskazuje bojama. Njeni radovi predstavljaju pravu eksploziju pastelnih boja i od strane brojnih umetnika i vlasnika galerija dobili su najviše ocene.
Printscreen
O Ajris smo pisali još prošle godine, ali ono što sada donosi Dejli Telegraf jeste malo drugačiji pogled na njen život i stvaralaštvo.

Naime, roditelji malene Ajris u februaru ove godine doveli su u dom prelepu Tulu, mačku mejkn kun rase, koja devojčici pomaže da prevaziđe poteškoće autistične svakodnevice.
Od kada je Tula stigla u njihov dom, roditelji su primetili da se u vidu novih detalja maca sve češće pojavljuje na Ajrisinim slikama, a njih dve postale su najbolje prijateljice.

Kako tvrdi njena majka Arabela Karter-Džonson, Tula je uz Ajris sve vreme, spava zajedno sa devojčicom od prvog dana dolaska, igra se sa njenom violinom…
Nadarenoj slikarki autizam je dijagnostifikovan u drugoj godini, zbog čega, između ostalog i retko govori. Ipak, otkad je Tula postala deo njenog sveta, roditelji su primetili da Ajris upotrebljava sve više reči u komunikaciji sa macom.

Na ideju da usvoje mačku Arabela i njen suprug došli su nakon višegodišnjeg istraživanja studija o autizmu, uvidevši da prisustvo životinje može značajno da ulepša i olakša svakodnevicu dece sa autizmom.

Iris - A Portrait of an Artist from Rupert Ward-Lewis on Vimeo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: