Dalmatinac: Odan i pun ljubavi

Dalmatinac je jedan od najprepoznatljivijih pasa po svom karakterističnom krznu bele boje sa crnim ili smeđim mrljama.

Izvor: Izvor: mojljubimac.hr

Utorak, 03.09.2013.

08:40

Default images

Zabavan i vrlo aktivan pas

Dalmatinac je vrlo aktivan pas, a neki znaju da biti i hiperaktivni. Voli zabavu i obožava igrum odani su i puni ljubavi,. Ako ne volite da budete obasuti ljubavlju nakon što izađete iz automobila, ovo možda i nije pas za vas.

Dalmatinci zahtevaju svakodnevno vežbanje i može poprilično da potraje dok se ne umore. Ako ne vežbaju dovoljno, znaju da budiu razdražljivi i destruktivani. Uživaju u trčanju, planinarenju, hvatanju štapa i drugim aktivnostima. Odgajani su da mogu da trče satima. Dalmatinac jako voli vodu. Treba ga držati na uzici ili u ograđenom dvorištu, za slučaj da ne pobegne, jer je jako brz, a u blizini automobila se ne snalazi baš najbolje.

Za ovu vrstu pasa je preko je potreban rani trening poslušnosti. Dalmatinac zna da bude dominantan i ako mu se u početku ne pokaže ko je vođa, pokušaće da preuzme tu ulogu. Zasigurno će iskorišćavati vlasnika koji mu dopušta da se izvuče lošim ponašanjem. Međutim, brzo se navinke na kuću.

Dalmatinac vili da se ludira, a čak i dobro dresiran pas zna ponekad ume da iznenadi svog vlasnika nekim neobičnim (a najčešće neugodnim) ponašanjem.

Druželjubiv ali ne voli provociranje

Voli da bude sa ljudima i uživa u porodičnom okruženju. Slediće vas u stopu iz sobe u sobu. Dalmatinci koji se drže podalje od porodičnih aktivnosti često postanu skloni lajanju, žvakanju i kopanju. Uzgajani su da budu psi čuvari pa su veoma zaštitnički nastrojeni prema svojoj porodici.

Iako tome nije sklon, Dalmatiner će da ugrize ako ga neko provocira. Zna biti povučen u društvu stranac, stoga je važna rana socijalizacija ovih pasa. Štenci koji nisu socijalizovani znaju da postamnu agresivni ili prestrašeni pa bi mogli da napadnu ili ugrizu kada se boje ljudi.

Neki Dalmatinci znaju biti prgavi i svadljivi u društvu nepoznatih pasa, ali većina ih se dobro slaže s drugim kućnim ljubimcima. Dalmatinci su odlični kućni ljubimci mnogim porodicama. Dovoljno su snažni da podnesu dečju grubu igru, ali treba biti oprezan kada su s malom decom. Veliki, aktivni Dalmatinac može da zgnječi dete, a rep može biti snažno nesvesno oružje.

Dobro zbrinut, srećan Dalmatinac je znatiželjan, dostojanstven i druželjubiv. Pametan je, brzo uči, voli da ugađa onima koje voli. Vrlo je odan i veran porodici koju obožava. Osetljiv je na ljudska raspoloženja i ispravljanja. Neki od njih kao da se smeju - izgleda kao da reže, ali rade to u kombinaciji s mahanjem repa - što često rade kada su u nevolji. Pričljivi su: guguću, rokću i dok zevaju proizvode zviždave zvukove. Obično Dalmatinac nije problematičan što se tiče lajanja.

Okruženje za Dalmatinca

Dalmatinac je vrlo aktivan pas kome treba i prostora i vremena za igru, vežbu i aktivnost. Ako mu to ne možete pružiti, onda on nije pas koji će srećno da živi u stanu ili malom prostoru. Dobro bi mu došlo dvorište kako bi se svakodnevno istrčao, što je izuzetno važno za sprečavanje dosade i destruktivnog ponašanja. Nemojte ga držati na otvorenom kada je jako hladno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: