Pauk kao ljubimac - šta treba znati

Pauci su zanimljive životinje i sve češće se odabiraju za kućne ljubimce. Ali kada su oni u pitanju postoji veliki broj zabluda koje su se proširile među ljudima kao istinite, a koje su ujedno i razlog zbog kojeg se ljudi boje pauka.

Izvor: B92

Nedelja, 08.09.2013.

16:01

Default images

Bez obzira da li ste stručnjak ili tek počinjete da učite paucima o njima kako bi ih u budućnosti imali za ljubimce, donosimo vam nekoliko istina o paucima koje će obogatiti vaše znanje.

1. Pauci ne mogu da vare čvrstu hranu. Na donjoj strani stomaka pauci proizvode enzime za varenje koje ispuštaju na telo plena. Nakon što enzimi razgrade telo plena, pauk usisava hranjljivu tečnost i enzime koje onda telo obrađuje kao hranu.

2. Svi pauci na svetu, bez izizetka, proizvode otrov. Jačina otrova zavisi o vrsti pauka, a varira od onih opasnih i teških otrova pa do onih gotovo bezopasnih koji utiču na najmanji mogući plen.

3. Pauci su mesožderi predatori i aktivno love plen.

4. Sve vrste pauka proizvode svilu koju vidite kao deo mreže. Ali ona se ne koristi samo za to, jer neki pauci uopšte ne rade mreže. Svila se koristi za hvatanje plena, pravljenje gnezda, zaštitu jaja, za sklonište i kao deo rituala parenja.

5. Ne koriste svi pauci mrežu za hvatanje plena. Neki pauci jednostavno čekaju svoj plen skriveni, sve dok ne uhvate priliku za napad, dok drugi progone svoj plen.

6. Život je težak za mužjake pauka. Ženke pauka često pojedu mužjake i to ne samo nakon parenja.

7. Pauci se pokreću koristeći mišiće i pritisak krvi kako bi pokrenuli svoje dugačke noge.

8. Pauci polažu svoja jaja u sloj svile i zatim ih pokrivaju s dodatnim slojevima, sve dok ne naprave kesicu za jaja. Neki pauci proizvode svilu koja se prilagođava boji podloge na kojoj se nalazi, efikasno kamuflirajući jaja i štiteći ih od predatora i opasnosti.

Foto: freedigitalphotos.net/Grant Cochrane

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: