Nedelja, 21.06.2015.

08:50

Zašto "stara" mačka ne podnosi "novu" mačku?

Mnogi vlasnici dve mačke verovatno će prepoznati svoje ljubimice u primerima mačaka koje se ne podnose, nali da li je mržnja koju vidimo stvarna?

Izvor: Tportal

Default images
Foto: Thinkstock

Doneli ste kući novu mačku, a ljubimica koju već godinama imate to nije dobro podnela? Velika je verovatnoća da stara mačka zapravo ne mrzi novu mačku, već samo oseća strah. Neke mačke će jednostavno izbegavati novopridošlice, dok će druge aktivno pokušati da pokažu svoje nezadovoljstvo u vezi sa novim stanarom. U takvim slučajevima ubrzo ćete čuti siktanje i režanje. Takvo mačje ponašanje se ljudima može činiti kao jasan znak mržnje, ali stvarnost može da bude mnogo drugačija. Da biste bolje razumjeli što se događa, treba obratiti pažnju na to kako se mačke odnose jedne prema drugima u prirodi. One žive ili samostalno ili kao deo grupe s dobro poznatim članovima. Svi van te grupe smatraju se uljezima i, shodno tome, opasnim. To nije preterano čudno s obzirom na to da je dobro poznato da odrasli mužjaci često ubijaju mladunce. Mačke žive prema motu da je najbolja obrana snažan napad, pa stranci često moraju da beže ako grupi mačaka priđu suviše blizu. Mačke nova poznanstva sklapaju sporo, a sticanje poverenja može da traje nedeljama, ako ne i mesecima. U tom periodu pridošlica će uvek biti u blizini grupe, ali nikad preblizu. Vaša stara mačka uglavnom će teško prihvatiti novu mačku u svoj dom, ali ne radi se o mržnji, već o strahu za vas i sebe, što je potpuno normalno. Jednom kad stara mačka shvati kako nova mačka nije opasna, situacija među njima bi trebalo da se stabilizuje. Takođe je važno kako ćete upoznati dve mačke. U početku je pametno držati ih u odvojenim prostorijama. Nakon dan ili dva, zamenite im prostor kako bi počele da se navikavaju na miris strane mačke, a nakon nekoliko dana ih upoznajte. Obe mačke moraju da imaju sopstvene posude za hranu i toalet. U nekim slučajevima ništa neće pomoći – ni postepeno upoznavanje, ni nagrade za dobro ponašanje. Morate da prihvatite mogućnost da su, kao i kod ljudi, neke mačke jednostavno antipatične jedne drugima. Samostalne mačke takođe ne vole društvo, pa i to može da bude razlog neslaganja. Mačke koje su prerano udomljene, možda nisu naučile kako treba da se ponašaju, pa to može da stvori velike probleme u odnosu s drugim mačkama. Realno očekivanje vlasnika više mačaka je da će ljubimice moći da budu u istoj sobi, a da nisu agresivne jedna prema drugoj. Ako se mačke hronično međusobno napadaju, najbolje bi bilo potražiti pomoć stručnog lica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: