Hibrid igre i teatra kanadske trupe Kidd Pivot

Specifični hibrid između igre i teatra čini našu predstavu posebnom, kazao je danas Džonatan Jang jedan od autora predstave "Betroffenheit" nastale u sinergiji pozorišnih trupa Kidd Pivot i Electric Company Theatre iz Vankuvera, koja će sutra uveče biti izvedena u Sava Centru u okviru Beogradskog festivala igre.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 06.04.2017.

15:12

Hibrid igre i teatra kanadske trupe Kidd Pivot
belgradedancefestival.com

Džonatan Jang je podelio danas sa novinarima uzbuđenje pred sutrašnji nastup u Beogradu.

"Nisam igrač već glumac tako da u ovoj predstavi sarađujem sa igračima. Pre tri godine sam se sreo sa Kristal Pajt jednom od najboljih koreografkinja na svetu" kazao je Jang koji je napisao scenario za predstavu "Betroffenheit".

On je naglasio da je u doba njihovog susreta Kristal Pajt povremeno radila sa Electric Company Theatre.

"Ta kompanija često pravi komade u kojima mogućnosti tela dominiraju i Kidd Pivot grupa je poznata po tome da često koristi dramski izraz. Moje tekstove je Kristal Pajt često koristila u svojim predstavama. Tako da je večerašnja prestava je neka vrsta pravog hibrida između umetničke igre i pozorišta." kazao je Jang.

Gost iz Kanade je istakao da je predstava koju će sutra uveče videti beogradska publika narasla na nekoliko važnih tema.

"To su pre svega drama, gubitak i oporavak od tog gubitka. Te teme su srce ovog komada. Komad govori o mestu gde je sve moguće u susretu između svetslosti i tame. Najprikladnije bi bilo da to stanje prevedemo kao stanje šoka ili stanje kada ostanete bez teksta." kazao je Jang.

Prema njegovim rečima tekst za predstavu je počeo da nastaje 2014. godine kada je sreo Kristal Pajt.

"Tada je nastalo nekih desetak stranica za koje nemam pojma da li se danas nalaze u komadu koji ćemo igrati u Beogradu. Pored teksta počeli smo tada da radimo na zvuku, na dizajnu, svetlu...tehničkim idejama kako će se vežbe izvesti. sa igračima smo radili negde oko 6 nedelja a ukupno na komadu oko dva ipo meseca."

Konferenciji za medije prisustvovao je Filip Penington kanadski ambasador u Beogradu, koji je rekao da je veoma zadovoljan što su u vreme obeležavanja važnog jubileja na Beogradskom festivalu igre prisutne čak dve predstave iz Kanade.

"Izuzetno smo ponosni što je deo proslave 150 godina nezavisnosti Kanade dolazak Baleta Britanske kolumbije na BFI čije predstave je publika u Beogradu i Novom Sadu već videla. sada sa velikim uzbuđenjem očekujemo komad koji će izvesti kompanija Kidd Pivot. Zahvaljujem organizatorima BFI na saradnji i želji da dovedu kanadske trupe u Srbiju. Ambasada Kanade je veoma zadovoljna što je mogla da podrži nastupe ove dve kompanije u Beogradu" kazao je Penington.

Integrišući pokret, originalnu muziku, tekst i bogati vizuelni dizajn, izvođački rad trupe Kidd Pivot sastoji se od nepromišljenosti i strogosti, balansirajući oštru tačnost sa nepoštovanjem i rizikom.

Pod vođstvom međunardno priznate kanadske koreografkinje, Kristal Pajt, poseban koreografski jezik kompanije - širina pokreta u fuziji sa klasičnim elementima i kompleksnošću i slobodom strukturirane improvizacije - obeležen je snažnim pozorišnim senzibilitetom i jakim osećajem za humor i inovaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: