Bogat program ovogodišnjeg “Pozorja”

Predstojeće, 58. Sterijino pozorje ponudiće novosadskoj publici od 25. maja do 3. juna osam predstava u takmičarskoj selekciji, a ukupno čak 55 raznorodnih i kvalitetnih programa, najavili su čelnici festivala na konferenciji za novinare u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 23.05.2013.

16:24

Default images

Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Vojvodine Slaviša Grujić, koji je i potpredsednik Vlade Vojvodine, izjavio je da Republika, Pokrajina i Grad Novi Sad stoje iza ovog festivala i istakao ozbiljnost institucije Sterijinog pozorja.

"Želimo da Pozorje dalje raste i razvija se. Dali smo i ove godine materijalnu podršku. Naš sekretarijat odvaja prilična sredstva za pozorište u celoj Vojvodini, a time doprinosimo i finalnom činu - Pozorju", rekao je on.

Grujić je izjavio da je ove godine program vrlo bogat i da je publika to prepoznala, pa skoro da više nema karata.

Članica Gradskog veća zadužena za kulturu Milanka Brkić podsetila je da je Pozorje jedna od 12 institucija čiji je osnivač Grad Novi Sad.

"U proteklih 13 godina kulturna politika luta, nekim institucijama je ugašena podrška, ali Sterijino pozorje je sve vreme podržavano kao jedna od najznačajnijih institucija u srpskoj Atini", rekla je ona.

Predsednik Upravnog odbora Pozorja Sava Damjanov izjavio je da, pored centralnog, festivalskog dela, ova institucija nastoji da pokrene i održi i druge delatnosti - izdavački program, književno-pozorišne tribine, medjunarodnu saradnju...

Ove godine uz takmičarski imamo i vrlo kvalitetan prateći program, rekao je on, posebno pominjući projekat rediteljke Ivane Vujić "Dnevna soba".

"Festival je tokom decenija održao ono što su zacrtali osnivači, a to je festival domaćeg, nacionalnog teatra i podsticanje domaćeg teatarskog stvaralaštva", ocenio je Damjanov.

Selektor Igor Bojović izjavio je da je i pored finansijske krize pozorište pokazalo vitalnost, pa je bio u prilici da odgleda čak 70 predstava.

"Kako je kod nas dramski pisac vrsta u izumiranju, trudio sam se da favorizujem domaći dramski tekst, naročito praizvedbe, ali i da napravim presek najznačajnijih dogadjaja u pozorištu", obrazložio je on.

Direktor Sterijinog pozorja Selimir Radulović zahvalio je Ministarstvu kulture Srbije i svim strukturama koje su pomogle festival, kao i Upravnom odboru, "jednom od retkih koji je nestranački, što govori o odnosu Novog Sada prema kulturi".

"Što se tiče selekcije, svaki izbor može izazvati polemike, što je i korisno ako je polemika kreativna. U svakom slučaju imaćemo bogato, raznorodno i dinamično Pozorje", naglasio je on.

Direktor je ocenio da je selekcija nacionalne drame i pozorišta uravnotežena estetički i poetički, a najavio je i predstave medjunarodnog programa "Krugovi", gostovanje "Hasanaginice" iz Banja Luke u čast nagradjenih, Pozorje mladih sa diplomskim predstavama osam akademija iz regiona, simpozijum o pedagogiji izvodjačkih umetnosti, izložbe, promocije knjiga i druge programe.

Ovogodišnje “Sterijino pozorje“ svečano će otvoriti reditelj Emir Kusturica, a gostujući u vestima televizije B92 direktor “Pozorja“ Selimir Radulović je istakao da je fokus ove godine bio na domaćem dramskom tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

20 h

Podeli: