Mornar Popaj slavi 82. rođendan

Animirani lik mornar Popaj prvi put se pojavio u stripu "Thimble Theatre" 17. januara 1929. godine, a izmislio ga je američki crtač Elzie Crisler Segar.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 16.01.2011.

19:20

Default images

Segar je Popaja uveo kao novi lik u svoj, tada deceniju stari, strip u kojem se glavni junak Kastor sa drugarom Hamom uputio na prekookeansko putovanje kada se obratio čoveku u mornarskom odelu s tetovažom sidra na ruci rečima "Hej ti! Da li si ti mornar?".

Popaj je odgovorio: "Jok, mislim da sam kauboj", povlačeći dim iz mornarske lule i žmureći na jedno oko. Od tog trenutka je postao sastavni deo stripa "Thimble Theatre".


Popaj je mornar s istetoviranim sidrima na podlakticama i lulom od kukuruzovine u ustima koja je njegov zaštitni znak. Njegov glavni protivnik je Badža (ili Kvrga, kako je kod nas još prevođeno njegovo ime) koji pokušava da osvoji Popajevu devojku Olivu.

Popaj je napoznatiji po tome što, kada pojede spanać dobija ogromnu snagu uz pomoć koje lako pobeđuje Badžu. Simpatičan lik koji se pojavljuju u crtanim filmovima "Mornar Popaj" je i proždrljivac hamburgera, Pera Ždera.
Filmsku premijeru Popaj je imao u filmu "Beti Bup sreće mornara Popaja" (1933). Iste te godine "Flečer studio" je snimio dugometražni crtani film "I am What I am" (Ja sam ono što jesam) sa Popajem u glavnoj ulozi.

Kada je "Paramount studio" preuzeo "Flečer studio", 1942. godine preimenovali su ga u "Famous studio" i iako je nastavio sa snimanjem crtanih filmova o Popaju, poznavaoci crtanih filmova tvrde da nikada nije postigao kvalitet kao "Flečer studio".

Većina epizoda se zasniva na Popajevoj odbrani Olive od Badže. Oliva se ponaša naivno i naseda na njegovu igru, ali kada Badža postane grub, ona doziva Popaja u pomoć.

Svaka epizoda u jednom trenutku sadrži scenu u kojoj Popaj, kad je u najvećoj nevolji, vadi spanać iz konzervi, jede ga i pobeđuje svog protivnika.
Konzervu uvek otvara na originalan naćin, poput mlaza iz lule koji seče konzervu, ili nekog drugog sredstva koje se nađe u blizini.

U mnogim drugim epizodama, međutim, pojavljuju se različiti neprijatelji Popaja, poput mitskih bića, velikih životinja, likova iz bajki.

Od 1933. do 1957. godine napravljeno je oko 230 kraćih epizoda i tri duža animirana filma: "Popeye The Sailor meets Sinbad the Sailor" (Mornar Popaj susreće Sinbada moreplovca), "Popeye meets Ali Baba's forty thieves" (Popaj susreće Ali Babu i 40 razbojnika) i "Aladdin and his wonderful lamp" (Aladin i njegova čarobna lampa).

Crtane filmove je do 1942. režirao Dave Fleischer, a od 1942. godine taj su posao obavljali Seymour Kneitel, Isadore Sparber, Bill Tytla, Dan Gordon i Dave Tendlar.

Godine 1980. snimljen je i igrani film o Popaju u režiji Roberta Altmana u kojem glavne uloge igraju Robin Williams (Popaj) i Shelley Duvall (Oliva).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: