Predstavljanje najčitanijeg hrvatskog romana u Beogradu

Predstavljanje najčitanijeg hrvatskog romana "Na osami blizu mora" Zorana Ferića zakazano je za 17. jun u beogradskom Bookastoru.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 14.06.2017.

10:57

Predstavljanje najčitanijeg hrvatskog romana u Beogradu
Foto: Youtube Printscreen/Moja Rijeka

Istog dana nešto kasnije Ferić će se pojaviti na književnom festivalu Krokodil.

Roman "Na osami blizu mora" je sastavljen iz devet priča čiji glavni junaci su, na prvi pogled, legendarni dalmatinski "galebovi", ti surovi lovci na ženska srca (i tela), svojevrsni zaštitni znak jugoslovenskih letovališta tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.

Smešten na ostrvu Rabu roman prati sudbine nekolicine (anti)junaka i njihove brojne "podvige" na specifičan ferićevski gorkoduhoviti način. Ali reklo bi se da su od njih još važniji sjajno razrađeni ženski likovi, meštanke i turistkinje, jer one su te koje diktiraju i oko kojih se sve vrti.

Odrastanje i sazrevanje, promašene ljubavi i ljubavni promašaji, fina melanholija koja provejava epizodama u kojima pratimo životne priče ključnih likova ovog dela uvlače čitaoca u vremenski ne tako dalek, ali sada već mitski svet takozvane "bolje prošlosti" kojoj autor odaje počast kao slatkom vremenu mladosti, a ne kao ušećerenoj nostalgiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: