Postavljen spomenik Bajramoviću

Ministar kulture Nebojša Bradić i gradonačelnik Niša Miloš Simonović, otkrili su na niškom keju kod amfiteatra spomenik "kralju romske pesme" Šabanu Bajramoviću.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 12.08.2010.

15:38

Default images

"Spomenik je tačka dodira između Šabanovog vremena i onog koje dolazi, a na niškoj i srpskoj kulturi je da taj trag sačuvaju", rekao je Bradić posle otkrivanja spomenika koji je bio prekriven čergom.

Bradić je kazao da je "Šaban uspeo da napravi tu paradigmu između lokalnog i svetskog koncepta" u drugačijem shvatanju tradicionalne muzike i zato je njegovo mesto važno u kuturi Srbije, ali u svetskim okvirima.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović zahvalio je svima koji su podržali ovu inicijativu, a onima koji su je osporavali poručio da će vreme koje dolazi pokazatai koliko nisu bili u pravu.

Otkrivanju spomenika prisustvovala je Šabanova supruga Milica, njegov najstariji zet Ljubiša Jovanović i unuka Marija Asanović.

Milica je rekla novinarima da je prezadovoljna mestom na kome se spomenik nalazi i da je uzbuđena zbog velikog broja ljudi koji su došli.

Ljubiša je iz Danske doneo Šabanove stvari - tabakeru, jednu gitaru i njegova odela - i sve će to, kako je najavio, biti izloženo u Tvrđavi tokom održavanja džez festivala "Nišvil", koji je prvi pokrenuo inicijativu za otkrivanje spomnika "kralju romske pesme".

Milica i Ljubiša su na spomenik položili venac sa 100 belih ruža.

Podizanje spomenika pomogli su svojim prilozima reditelj Goran Paskaljević, ministar Bradić, muzičar Goran Bregović, gradonačelnik Simonović, bivši premijer Zoran Živković, glumac Ljubiša Samardzić, estradna umetnica Esma Redžepova i Mirko Miljuš.

Reditelj Goran Paskaljević rekao je novinarima da je "Šaban bio na svoju ruku, ali da su svi umetnici pomalo takvi i da je ostavio veličanstveno delo u svetskim razmerama".

On je rekao da je bio zagovornik da se spomenik nalazi u bliže centru grada, da je kej lepo mesto, ali da se boji da bi spomenik mogao da ošteti neko ko nije dobronameran.

Bivši premijer Zoran Živković rekao je da u gradu nema negativnog raspoloženja i "da bi spomenik mogao da ošteti samo idiot i budala", a da niko normalan ne može biti protiv umetnosti.

Spomenik je delo vajara Vladimira Ašanina, koji je rekao da je optimalno vreme za njegovu izradu bilo između šest i osam meseci, ali da je spomenik urađen za samo tri meseca.

Spomenik je izliven u bronzi, težak je oko 600 kilograma, visok 2,5 metara, a sa postamentom je visok ukupno tri metra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: