Vejn Eskoferi i "all stars" kvartet na Nišvilu

Britanski tenor saksofonista koji od desete godine živi u USA, Vejn Eskoferi - dobitnik Grammy nagrade i najbolji tenor saksofonista u usponu za 2014. godinu po izboru kritičara luvenog „Downbeat“ magazina - nastupiće sa svojim kvartetom poslednjeg dana Nišvila 2015, u nedelju 16. avgusta.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 24.04.2015.

13:48

Default images

U svojevrsnoj "all stars" postavi su još i klavirista David Kikoski, kontrabasista Ugona Okegvo, i bubnjar Ralf Peterson. Vejn Eskoferi, koji se školovao na džez odsecima prestižnih američkih Univerziteta do sada je objavio već osam albuma kao lider benda, a paralelno sa tim nastupao je i snimao sa legendarnim imenima kao što su: Herbi Henkok, Rufus Rid, Džimi Kob, Edi Henderson, Ron Carter’s Great Big band, Akaya, The Ben Riley Quaret, Mingus Big Band, Mingus Orchestra i Mingus Dynasty.

Zajedno sa kolegama iz orkesta, 2011. godine je dobio Grammy nagradu u katgoriji albuma najboljeg velikog džez ansambla za „Mingus Big Band Live at Jazz Standard“.

Udovica Čarlsa Mingusa i vlasnica „Mingus franšize“ Sue Mingus rekla je da je Wayne jedan od najtelontavanijih i najpoetičnijih džez umetnika. Na poziv Vintona Marsalisa bio je uključen i u projekat verovatno najznačajnije svetske džez institucije „Jazz At Lincoln Center“ - "Music of the Masters" – na kojem je izvođena muzika Dekstera Gordon i Majlsa Dejvisa. Pre 8 godina Vejn Eskoferi je dobio priliku za jednu od najpoželjnijih saradnji kada je reč o džezu – poziv da se „u prvoj liniji“ priključi stalnom kvintetu trubača Toma Harela, sa kojim je gostovao širom sveta i snimio sedam albuma od kojih je sa Harelom koproducirao četiri poslednja.

Uporedo sa ostalim angažmanima i „šegrtovanjem“ kod Harela (koje predstavlja ostvarenje snova svih mlađih džezera), Eskoferi je pažnju kritike i publike dodatno skrenuo albumom svog kvinteta „The Only Son of One“, koji je u „Downbeat-u“ ocenjem maksimalnom ocenom, a na kojem je, između ostalih, svirao i veteran benda Majlsa Dejvisas – klavijaturista Adam Holcman.

Na novom albumu Eskoferijevog kvinteta "Live at Firehouse 12", objavljenog prošle godine, sviraju i klavijaturistkinja Rejčel Z i klavirista Orin Evans. U njegovom novom kvartetu, u kojem se vraća akustičnijem zvuku, a sa kojim će nastupiti i na Nišvilu, su respektabilna imena aktuelne svetske scene: pijanista David Kikoski, basista Ugona Okegvo i bubnjar Ralf Peterson.

Široka lepeza njegovih uticaja koju je za kratko vreme realizovao na savremnoj džez sceni, rezukitirala je unisonim hvalospevima uticajnih ktičira, među kojima je Nil Teser koji je jednom prilikom rekao: „Obratite posebnu pažnju na tenoristu Eskoferija, čiji nam brzi razvoj – od albuma do albuma (pa čak i od sola do sola) – garantuje džez heroja za dolazeće decenije“!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: