Umro Džek Brus, basista rok supergrupe “Cream”

Džek Brus (Jack Bruce), svojevremeno basista rok supergrupe "Cream" u kojoj je svirao Erik Klepton (Eric Clapton), umro je u 71. godini, saopštila je njegova porodica, a prenose svetski mediji.

Kultura

Izvor: Beta

Subota, 25.10.2014.

19:18

Default images

"Svet muzike biće siromašniji bez njega, ali on živi i dalje kroz svoju muziku i u našim srcima", navodi se u saopštenju koje prenosi Asošiejted pres.

Brusova publicistkinja Kler Singers rekla je da je Brus preminuo u svom domu u Safolku u Engleskoj.

Supergrupu "Cream", koja je postojala od 1966. do 1968. godine, činili su Brus, Klepton i bubnjar Džindžer Bejker (Ginger Baker), i ona važi za jednu od najvažnijih u istoriji rokenrola, piše "BBC".

"Cream" su za samo dve godine postojanja prodali 35 miliona primeraka svojih albuma. Njihov album "Wheels Of Fire" (1968) prvi je dupli album koji je dostigao platinasti tiraž u Velikoj Britaniji.

Grupa je za vreme svog postojanja snimila četiri albuma, a Brus je napisao i otpevao većinu pesama iz repertoara benda uključujući "Sunshine Of Your Love" i "I Feel Free".

Brus je izgradio reputaciju bluz i rok muzičara svirajući sa grupama Džon Mejels bluz brejkers (John Mayall's Blues Breakers) i Menfrid Man (Manfred Mann) pre no što se pridružio Kleptonu i Bejkeru.

"Cream" se raspao na vrhuncu popularnosti, a Brus, za razliku od Kleptona, nikada nije više imao tako komercijalan projekat kao što je bio ovaj bend. Svejedno, ostala mu je reputacija jednog od najboljih basista rokenrola.

"Cream" su se obnavljali dva puta, radi serije koncerata, poslednji put 2005. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: