Kurt Kobejn: 20 godina od smrtonosnog hica

Kurt Kobejn je promenio svet Vina Batlera, Bili Džo Armstrong smatra da je frontmen Nirvane bio “Džon Lenon svoje generacije”, dok Bek duguje veliku zahvalnost muzičaru koji je pre dve decenije, 5. aprila 1994. godine, pucao sebi u glavu i ubrzo potom preminuo u 27. godini.

Kultura

Izvor: Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 03.04.2014.

18:50

Default images

Iako mnogi njegovi fanovi širom sveta smatraju da se poznati pevač i gitarista nije ubio, već da je ubijen, zvanična verzija je da je Kobejn pucao sebi u glavu u prostoriji iznad garaže njegove kuće u Sijetlu. Pronađen je mrtav tri dana kasnije.

Kobejn je bio i duhovno središte grupe Nirvana, a sa uspehom benda, i sam je nstekao ogromnu slavu koju je teško prihvatao.

Nirvana i Kobejn su velikoj meri uticali na razvoj muzike, popularišući grandž rok zvuk Sijetla. Pesma "Smells like teen spirit” koju je Kobejn napisao 1991. godine, obeležila je početak dramatičnog povlačenja nekih do tada dominantnih žanrova muzike osamdesetih: glem metala, arena roka, i dens-popa.

-- Pročitajte i Nirvana, “In Utero” i neobjavljeni snimci --
Foto: Beta/AP Photo seattlepi.com, Joshua Trujillo
I danas su pesme Kurta Kobejna kao što su “Lithium”, “About a Girl”, “Polly”, “In Bloom”, “Come as You Are”, “Heart-Shaped Box”, “All Apologies”, i “Rape Me” popularne i slušaju se kako na radio stanicama tako i na svirkama i u klubovima.

U Kobejnovom rodnom gradu Aberdinu (Vašington) je 2005. godine podignut znak na kojem piše "Welcome to Aberdeen - Come As You Are".

S obzirom na to da Kobejn nema grob, mnogi obožavaoci Nirvane svake godine na datum njegove smrti, 8. aprila, posete Vireta park, koji se nalazi u blizini njegovog bivšeg doma.

-- Pročitajte i Kako je Nirvana snimala “Nevermind” --

Nove fotografije sa mesta nesreće

Foto: Beta/AP Photo/Seattle Police Department
Nedavno je obelodanjeno da su pronađene i razvijene četiri rolne filma sa mesta samoubistva. Portparol policije Rene Vit kaže da ništa na fotografijama ne ukazuje da nije istina da se Kobejn ubio.

Policija Sijetla je saopštila da se na tim fotografijama vidi prostorija u kojoj se Kobejn ubio pre 20 godina, sa priborom za korišćenjem droge, čašama, novčanikom i cigaretama i navela da ništa na tim fotografijama ne ukazuje da Kobejnova smrt nije bila samoubistvo.

Podnet je zahtev za javno obelodanjivanje svih 35 fotografija.

I Srbija se seća Kurta Kuobejna

Smells like K. Spirit
U sklopu obeležavanja 20 godina od smrti Kurta Kobejna, najveći svetski Nirvana “tribute” bend Smells like K. Spirit iz Švajcarske organizovaće seriju koncerata širom Evrope, a nastupiće i u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Najveći svetski Nirvana “tribute” bend će deo nastupa posvetiti i legendarnom Nirvaninom MTV “koncertu bez struje”, pa će, pored standardnog dela koncerta, publika moći da uživa i u pojedinim akustičnim izvedbama najvećih hitova grupe Nirvana.

Smells Like K. Spirit je bend koji je svirao na brojnim festivalima i prestižnim evropskim salama kao što su Olimpija i Galaksi u Francuskoj, a ove godine se mogu pohvaliti nastupom na "Montreux Jazz" festivalu.

-- Pročitajte i NME: Najbolja pesma svih vremena je... --

Sastav je poznat i po projektu “Smells Like K. Spirit Unplugged”, albumu od 12 pesama koje Nirvana nikada nije svirala u “unplugged” verziji. Beograđani će ih čuti prvi, i to 10. aprila u Mikser Houseu. Koncert počinje u 21 sat, a ulaznice po ceni od 500 dinara mogu nabaviti na svim prodajnim mestima Eventima. Kao specijalni gost, priključiće im se beogradska čelistkinja Mima Vrbanić.

Dan pre koncerta biće održana tribina sa temom “Dvadeset godina bez Kurta Kobejna” na kojoj će učestvovati i članovi švajcarskog benda. Na tribini će biti reči o ulasku Nirvane u Rokenrol kuću slavnih koje je zakazano upravo na dan koncerta u Mikser Houseu, kao i o uticaju ovog legendarnog sastava na druge bendove i muzičare.

Nakon beogradskog koncerta "Smells Like K. Spirit" gostovaće 11. aprila u Novom Sadu, u klubu Quarter. Ulaznice po pretprodajnoj ceni od 400 dinara možete nabaviti od 25. marta u Mungosu (Zmaj Jovina 2), dok će na ulazu koštati 500 dinara.

Vrata kluba se otvaraju od 21 sata, a koncert počinje sat kasnije.

Poslednji nastup u Srbiji Smells Like K. Spirit održaće u Nišu, 12. aprila u klubu "Juridicum na Pravnom fakultetu. Koncert počinje u 22 časa, a karte se u pretprodaji mogu kupiti u prodavnici Music house i klubu “Juridicum”, po ceni od 350 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: