Može li vinil da vrati staru slavu?

Iako su u jednom trenutku proglašene delom prevaziđene istorije, gramofonske ploče su ove godine distigle najveću prodaju zabeleženu u poslednjih dvanaest godina.

Kultura

Izvor: Izvor: B92, Daily Telegraph

Četvrtak, 17.10.2013.

14:46

Default images

Na žalost domaćih ljubitelja ploča, pomenuti rezultati važe samo za Veliku Britaniju, u kojoj je već do sada u 2013. prodato dvaput više ploča nego prošle godine, saopštila je Britanska fonografska industrija (BPI).

Do početka desetog meseca u Velikoj Britaniji prodato je 550.000 ploča, što čini 0,8 posto ukupnog broja prodatih muzičkih albuma ove godine, prenosi Dejli telegraf. Iako deluje kao zanemarljiv, ovaj procenat je zapravo znatno veći nego 2007. godine, kada je iznosio 0,1 posto.

PROČITAJTE: Vinil uzvraća udarac! / Veliki povratak vinilne ploče

Do kraja godine, procenjuje se, trebalo bi da bude prodato 700.000 ploča, s obzirom na to da se svake sedmice širom Velike Britanije proda oko 15.000 izdanja na vinilu.

“Ploče su se vratile na scenu”, tvrdi Džef Tejlor, izvršni direktor BPI-ja. “Svedoci smo renesanse kroz koju prolaze ploče – one više nisu deo retromanije, već postaju prvi izbor kada je reč o sve većem broju muzičkih fanova.”

PROČITAJTE: Gramofonske ploče su (ponovo) u modi

On dodaje kako devet od deset kupaca ploča upravo vinil izdvaja kao svoj omiljeni format.

“Iako je to sada samo mali deo tržišta u pitanju, prodaja vinila raste veoma brzo, jer nove generacije otkrivaju magiju umetnosti na dvanaest inča i jedinstveni analogni zvuk, koji sve češće prate kodovi za besplatno preuzimanje MP3 snimaka pesama sa interneta”, objašnjava Tejlor.

Tome su doprineli i sami muzičari poput Dejvida Bouvija ili bendova Daft pank i Arktik Mankiz, koji su svoja najnovija izdanja ravnopravno objavili na kompakt diskovima i na vinilu, kao i u elektronskom formatu.

PROČITAJTE: Hoćeš kod mene da slušamo ploče?

Upravo je bend Daft pank vlasnik najprodavanijeg vinilskog izdanja godine u Velikoj Britaniji. U pitanju je njihov ovogodišnji hit album “Random Access Memories”, koji ipak nije uspeo da se približi najprodavanijim britanskim pločama, albumima grupe Oejzis.

Njihov album “(What’s the Story) Morning Glory” prodat je u najviše primeraka, kada je vinil u pitanju, od ponovnog uspostavljanja liste najprodavanijih ploča 1994. godine. Na drugom mestu nalazi se takođe njihov album, debitantsko izdanje “Definitely Maybe”.

PROČITAJTE: Muzika na internetu – rokenrol nula i kečeva

Za veliki povratak ploča važan je i Dan prodavnica ploča (Record Store Day), praznik koji se obeležava svake treće aprilske subote. Ove godine od prodaje vinila samo tog dana Velika Britanija je zaradila dva miliona funti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: