“Vodeni koncert” u Kolarcu

Beogradska filharmonija, u okviru ciklusa “Bizarrte“, prvi put u ovom delu sveta predstaviće “Koncert za vodene udaraljke i orkestar“ Tana Duna, u petak 9. novembra u 20 časova u Kolarčevooj zadužbini.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 08.11.2012.

21:45

Default images

Dirigovaće šef-dirigent Muhai Tang, solistkinja je mlada kineska perkusionistkinja Beibei Vang, a program koncerta je posvećen vodi. Osim Tan Duna, koji istražuje sve njene mogućnosti i koristi je kao instrument, voda je inspirisala Respigija da opiše Rimske fontane i Debisija da muzikom predstavi “More“.

Krajnje nesvakidašnji instrumentarijum potreban za Tanov koncert, stigao je u Beogradsku filharmoniju čak iz Šangaja. Osim balona sa vodom, čaša, drvenih posuda različitih veličina, plastičnih cevi, gudala, perkusionističkih rekvizita i posebnog ozvučenja, za izvođenje ovog koncerta potrebni su i reket za stoni tenis, klikeri, loptice skočice i đon od cipele. Pod bine prekriven je laminatom, note su uvijene u foliju, a za celokupni performans potrebno je više od 250 litara vode.

Beibei Vang kaže da je od vitalnog značaja za uspeh koncerta da ona lično raspakuje instrumente i postavi ih obraćajući pažnju na najsitnije detalje, jer za izmene u toku programa nema vremena. Pomoć će imati od dvojice perkusionista iz Beogradske filharmonije, Aleksandra Radulovića i Miloša Vesića.

Mlada umetnica, čiji je otac majstor kung-fua, izuzetno neguje tradiciju i kaže da je izvođenje ove muzike u zapadnjačkoj tradiciji, uz orkestar, jedan od načina da se promoviše istočnjačka kultura. Ističe da su na njenom repertoaru i preostala dva koncerta iz “Organske trilogije“ Tana Duna,“Zemljani i Papirni“, a inspiraciju za vežbanje pronalazi svuda – dok pije vodu, pliva, tušira se ili pere ruke. Time u potpunosti ostvaruje zamisao kompozitora, čija je ideja da kreira muziku „za gledanje i slušanje“, nadajući se „da će neki ljudi, slušajući je, ponovo otkriti životne stvari, one koje nas okružuju, ali ih mi ne primećujemo.”

Ciklus “Bizarrte“, prvi put u programskom konceptu Filharmonije, predstaviće neverovatne instrumentei umetnike, koji se graniče sa naučnom fantastikom i predstaviti klasičnu muziku iz potpuno drugog ugla. Već sledeće nedelje, na programu je Koncert za alpski rog i orkestar, sapšteno je iz Filharnonije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: