Stone Roses ponovo sviraju zajedno

Legendarni mančesterski bend The Stone Roses okupio se ponovo posle 15-godišnje pauze i najavio za 2012. dva koncerta u rodnom gradu, a potom i svetsku turneju.

Kultura

Izvor: B92, nme.com

Utorak, 18.10.2011.

17:01

Default images

Bend koji je krajem 80-ih i početkom 90-ih godina XX veka predvodio talas alternativne muzike poznat kao Madchester raspao se nedugo po izdavanju drugog albuma.

Uslov za ponovno okupljanje bilo je izmirenje pevača Iana Brauna i gitariste Džona Skvajera, koje se konačno desilo početkom ove godine. Bend čine još basista Gari Maunfild “Mani” i bubnjar Alan Ren “Reni”.

Koncerti su zakazani za 29. i 30. jun u Heaton Parku, na severu Mančestera, posle čega bi trebalo da usledi svetska turneja.

Stone Roses već dve decenije imaju kultni status među ljubiteljima alternativne muzike i njihovo ponovno okupljanje je željno očekivano.

Iako su objavili samo dva studijska albuma, oni su tokom 13-godišnjeg zajedničkog rada ostavili dubok trag na britanskoj muzičkoj sceni, stekavši veliku ugled publike i kritike.



Kao deo mančesterske scene, oni su veoma bitni i za popularnu kulturu, a njihova pesma This Is The One može se čuti na Old Trafordu svaki put kada fudbaleri Mančester Junajteda iz svlačionice izlaze na teren.

Veza benda i najuspešnijeg engleskog fudbalskog kluba vrlo je duboka – Ian je decenijama vlasnik sezonske karte za Stretford End, a njihove nastupe širom Britanije i Evrope još krajem osamdesetih organizovano su pratili Junajtedovi navijači, uz standardnu ikonografiju u vidu dresova i zastava.

The Stone Roses su nastali u Mančesteru sredinom 80-ih godina i brzo su stekli kultni status u severozapadnoj Engleskoj, ali su tek krajem decenije postali poznati široj publici singlovima Sally Cinnamon (1987) i Elephant Stone (1988).



Svetsku slavu Roses doživljavaju tokom neverovatne 1989, kada je serija velikih hitova (Made Of Stone, She Bangs The Drums, Fool’s Gold) bila krunisana objavljivanjem debitantskog albuma, nazvanom po imenu benda.

Ta ploča će u većini kasnijih izbora medija koji se bave muzikom biti svrstavana među najbolje u istoriji, a bez dileme je definisala epohu kada je Mančester bio centar britanske kulture. Na kraju godine Stone Roses su osvojili četiri nagrade u izboru prestižnog magazina NME – najbolji bend, najbolji novi bend, album godine i singl godine (Fool’s Gold).

Usledili su problemi, najpre sa diskografskom kućom Silvertone (napustili je posle singla One Love, izdatog 1990. godine), sa kojom su dve godine proveli na sudu, pa je objavljivanje drugog albuma kasnilo.

Tek 1992. bend je ušao u studio, da bi u njemu proveo znatno više od godinu dana. Album prikladno nazvan Second Coming izašao je desetak dana pred kraj 1994. godine, ali nije ispunio očekivanja publike i kritike, jer je njegov zvuk više podsećao na blues-rock sedamdesetih i značajno se udaljio od debija.

Poslednju turneju bend je napravio na kraju 1995, kada su sve karte za 22 koncerta prodate prvog dana posle puštanja u prodaju.

Džon Skvajr je napustio bend aprila sledeće godine, a u preostalih šest meseci bend je nastupio na nekoliko festivala, pre nego što je svima postalo jasno da je raspad neminovan.



Od tog trenutka priča o ponovnom okupljanju pojavljivala se na svakih nekoliko godina, a zajednički nastup četvorke je priželjkivan gotovo jednako kao ponovno okupljanje drugog legendarnog lokalnog benda The Smiths.

Ian je napravio solidnu solo karijeru, tokom koje je dva puta svirao u Srbiji (Beograd i Exit), Mani je redovno nastupao sa Primal Scream, dok se Džon posle karijere u Seahorses posvetio likovnoj umetnosti (on je oslikao većinu omota za rane Stone Roses singlove).

Okupljanje se dogodilo na sahrani Manijeve majke početkom ove godine, a iako su razni članovi benda u više navrata tokom godine poricali da će ponovo svirati zajedno, sada je jasno da ljubitelji alternativne muzike od sledećeg juna mogu da očekuju veliko uživanje.

Stone Roses su tako nastavili talas velikih britanskih bendova koji su beležili velike uspehe pre 15 do 20 godina, a ponovo se okupili na početku druge decenije XXI veka, posle povrataka bendova My Bloody Valentine i Pulp (svirali i na Exitu’11).

"Ovo je vaskrsnuće uživo i svi ste pozvani da se pridružite", rekao je Ian Braun na konferenciji, aludirajući na veliki hit sa prve ploče I Am The Resurrection.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

12 h

Podeli: