Azerbejdžan pobednik "Evrovizije"

Predstavnici Azerbejdžana pesmom “Running scared” doneli su svojoj zemlji pobedu na ovogodišnjoj "Pesmi Evrovizije", održanoj 14. maja u Diseldorfu, dok je predstavnica Srbije Nina sa pesmom “Čaroban” završila takmičenje na 14. mestu.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 14.05.2011.

23:53

Default images

El i Niki, azerbejdžanski predstavnici koji su nakon proglašenja izveli pobedničku baladu, zahvalili su svim fanovima i svojoj zemlji na podršci. Oni su usvojili ukupno 221 bod.

Drugo mesto osvojio je Rafael Gualaci, italijanski predstavnik sa 189 poena, a na trećem mestu je Šveđanin Eric Saade sa 185 bodova.

Srpska predstavnica Danica Radojičić Nina sa pesmom “Čaroban” Kristine Kovač nastupila je pretposlednja i osvojila 14. mesto sa ukupno osvojenih 85 bodova. Najviše bodova dobila je od Slovenije i Bosne i Hercegovine, po deset, a po osam od Hrvatske i Makedonije. Naknadno je saopšteno da je u prvom polufinalu Srbija bila osma, po broju osvojenih glasova.
Foto: FoNet
Finalno takmičenje otvorila je prošlogodišnja ponednica Lena, koja je pesmu “Satelite“ izvela uz pratnju simfonijskog orkestra i brojnih „dvojnica“ koje su predstavljale zemlje učesnice.

Prvi takmičar koji je nastupio bio je Peradajz Oskar, predstavnik Finske, a za njim je na scenu izašao i predstavnik BiH, Dino Merlin.

U areni u Diseldorfu nastupilo je dvadeset pet zemalja. U glasanju za najbolju pesmu učestvovali su publika i žiri iz čak 43 zemlje.

Iz prvog polufinala učešće u finalu, osim Srbije, izborili su Litvanija, Grčke, Azerbejdžana, Gruzije, Švajcarske, Mađarske, Finske, Rusije i Islanda. Iz drugog polufinala plasirali su se predstavnici Estonije, Rumunije, Moldavije, Irske, Bosne i Hercegovine, Danske, Austrije, Ukrajine, Slovenije i Švedske.

U velelepnoj Esprit je bilo oko 35.000 posetilaca, dok je takmičenje kraj malih ekrana, prema proceni organizatora, pratilo više od sto miliona ljudi.

Naredne godine direktno u finale proći će pobednici, ali i Velika Britanija, Španija, Nemačka, Francuska i Italija koji u finale "Evrosonga" ulaze direktno, bez obaveze nastupa u polufinalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

115 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: