Crtež Petra Mirkovića na aukciji u Sotheby’s u Londonu

Sotheby’s, aukcijska kuća iz Londona sa tradicijom dugom gotovo 300 godina, predstaviće delo „MB5“ mladog umetnika iz Srbije.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 13.04.2016.

19:53

Crtež Petra Mirkovića na aukciji u Sotheby’s u Londonu
Petar Mirkoviæ (Foto: New Moment)

Na aukciji umetničkih dela pod nazivom „Contemporary East“, koja će se održati 8. juna u Londonu i koja ima za cilj promociju umetnika iz Istočne Evrope, eksperti Sotheby’s-a uvrstili su u ponudu i jedan crtež Petra Mirkovića, novosadskog umetnika, po početnoj ceni od 3.500 funti. Ekskluzivni zastupnik Petra Mirkovića je renomirana beogradska galerija New Moment, koja će u septembru ovdašnjoj publici predstavti njegovu samostalnu izložbu.

Prva aukcija ove priznate kuće održana je davne 1744. godine, a među umetničkim delima i antikvitetima koji su se prodavali na aukcijama ove kuće nalazila su se reprezentativna dela Rembranta, Van Goga, Renoara, Vorhola, ali iAjnštajnovi rani zapisi o teoriji relativiteta, prvo izdanje američke Deklaracije nezavisnosti i drugi eksponati koji dostižu milionske iznose.

Petar Mirković (1978) je umetnik autentičnog, snažnog i prepoznatljivog izraza. Polazište za svoje crteže najčešće nalazi u kadrovima holivudske filmske produkcije, u kojima dominiraju gradski pejzaži sa prepoznatiljivim motivima – sportskim automobilima i motociklima, mišićavim opasnim momcima, vozačima u kožnim jaknama i atraktivnim devojkama. Poigravajući se senkama, refleksijama, teksturom, odbljescima uličnih svetala i farova automobila, Mirković stvara svojevrsnu uzbudljivu urbanu mitologiju. Njegovi radovi su izuzetno atraktivni i ostavljaju jak utisak na posmatrače, jer iako crteže radi tehnikom ugljen na papiru, teško je oteti se utisku da nije reč o crno-belim fotografijama. Mirkovićevi radovi mogli bi se svrstati u domen hiperrealizma, ali autor kaže da tom efektu nikada nije davao prioritet: „Crne sjajne površine, asfalt, odsjaji i svetla metropole – to su za mene uzbudljivi urbani elementi od kojih gradim crtež. Iako moji radovi isprva izgledaju kao crno-bele fotografije, nikada nisam težio hiperrealizmu, već želim da ispitam mogućnosti i ograničenja samog crteža.“ Mirković je diplomirao na Likovnoj akademiji u Novom Sadu, a izlagao je na brojnim grupnim i samostalnim izložbama u Srbiji, Hrvatskoj, Austriji, Nemačkoj, Francuskoj, Engleskoj, Kini, Rusiji i SAD.

Dobitnik je više nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: