Pitanje vredno rekordnih 300 miliona dolara

Slike dve devojke sa Tahitija francuskog umetnika Pola Gogena (1848-1903) prodata je krajem sedmice za čak 300 miliona dolara, čime je postala najskuplje ikada prodato delo.

Kultura

Izvor: Izvor: SEEcult.org

Subota, 07.02.2015.

13:50

Default images

Slika “Nafea Faa Ipoipo” (When Will You Marry? / Kada ćeš se udati?), nastala 1892. godine, bila je u vlasništvu švajcarskog kolekcionara Rudolfa Stehelina iz Bazela, a prema nepotvrđenim informacijama “Njujork tajmsa”, prodata je Muzeju u Kataru, prenosi SEEcult.org.

Naftom bogati Katar vlasnik je i ranijeg rekordera u svetu umetnosti – slike “Kartaši”Pola Sezana (Paul Cezanne), prodate 2012. godine za 259 miliona dolara.

Gogenova skupocena slika bila je pozajmljena Kunstmuseumu u Bazelu, ali je vlasnik, bivši visoki službenik aukcijske kuće Sotbi, odlučio da je proda posle nesporazuma sa tim muzejem i najave rekonstrukcije. Švajcarski kolekcionar, koji ima više od 20 radova impresionizma i postimpresionizma u svojoj kolekciji, rekao je “Njujork tajmsu” da neće otkriti identitet kupca.

Pretpostavlja se da je do kupoprodaje Gogenove slike došlo privatnim putem.

U Kataru nema zvanične potvrde o kupovini Gogenove slike, ali je poznato da je kraljevska porodica poslednjih godina potrošila čitavo bogatstvo na zapadnu umetnost.

Šeik Saud bin Muhamed Al-Tani, bivši ministar kulture Katara koji je umro prošle godine, investirao je više od milijardu dolara državnog novca u umetnička dela.

Katar je sponzorisao i retrospektivu britanskog umetnika Demijena Hersta u Britaniji 2012. godine, koja je kasnije održana i u Dohi. Takođe, katarske vlasti uložile su ogromne sume novca u finansiranje muzeja islamske i moderne arapske umetnosti.

Kunstmuseum u Bazelu trenutno je zatvoren zbog renoviranja, koje je počelo prošlog meseca.

Gogenova slika trebalo bi da provede narednih godinu dana na turneji, počev od izložbe tog umetnika u Bejeler fondaciji u Bazelu u martu. Potom je najavljena na izloži u madridskom Muzeju kraljice Sofije, te u Filips kolekciji u Vašingtonu.

Novi vlasnik dobiće je u januaru 2016.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: