Filmu Hane Jušić "Beogradski pobednik" 45. Festa

Nagrada "Beogradski pobednik" za najbolji film u Glavnom takmičarskom programu 45. Festa pripala je ostvarenju "Ne gledaj mi u tanjir" hrvatske autorke Hane Jušić, saopštio je žiri večeras na zatvaranju festivala u Sava centru.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 05.03.2017.

20:25

Filmu Hane Jušić
Nagraðeni na ovogodisnjem FEST-u na sveèanom zatvaranju festivala (Foto: Tanjug / Rade Preliæ)

Nagrada žirija, u kome su bili Srdan Golubović (predsednik), Branka Katić, Dalibor Matanić, Čeda Kolar i Sergej Trifunović, dodeljena je filmu "Hartston" u režiji Gudmundur Arnar Gudmundsona (Danska/Island), koji je nagrađen i za najbolji debi.

"Svežina i nemilosrdnost kojom se autorka obračunava s rodnim gradom osvojio je žiri i publiku FEST-a. Vrlo zrelo i precizno, uz dosledan vizuelni kôd predstavlja nam uranjanje u intimu devojke koja mora da preuzme ulogu glave disfunkcionalne porodice i da se istovremeno bori sa svojim seksualnim oslobađanjem i odrastanjem ne bi li isplivala iz porodične tamnice", naveo je žiri u obrazloženju glavne nagrade.

Nagradu žirija dobio je film "Hartston" zbog, kako se navodi u obrazloženju, neverovatne emotivne nabijenosti kojom odiše ovaj film u otvaranju pitanja i raskršca seksualnosti dvojice dečaka.

"U okrutnosti i bezizlaznosti okoline te nametnutih nepisanih društvenih pravila, borba za ličnim izborom i ljudskom slobodom doseže univerzalni kôd. Ono što nakon gledanja filma ostaje gledaocu u grudima je golema tuga i osećaj kako se sa zalaskom okrutnog severnog sunca gasi i usamljeni humani krik za slobodom", obrazložio je žiri.
Glumac Lazar Ristovski (Foto: Tanjug / Rade Preliæ)
Za najbolju režiju nagrađen je Kiril Serebrenikov (Rusija) za ostvarenje "(M)Učenik".

"Zadivljujuća rediteljska preciznost i mera u susretu sa velikom i važnom društvenom temom. Snažna i surova slika savremene Rusije, intenzivna, sirova i emocionalno snažna. Film o religiji i dogmi, o mraku novog vremena i budućnosti novih generacija, koja je nepoznata i neuhvatljiva. Rediteljski suptilno i pametno, bez osude i presude", piše u obrazloženju žirija.

Za najbolji scenario nagrađen je Argiris Papadimitropulos (Grčka) za "Toplotni udar".

"Urnebesna tragedija o posesivnosti i samoći, o potrazi za ljubavlju i promašenosti jednog života. Film o granicama ljudskog očajanja, u jednostavnoj dramskoj strukturi koja je neočekivana i duhovita, surova i tužna. Film o ljubavi i besmislu života bez nje. O strašnoj usamljenosti i ludačkoj, i bolesnoj potrazi za ljubavlju, o ljudskom padu, bez kočnice i kraja", ocenio je žiri.
Režiserka Hana Jušiæ i glumica Branka Katiæ (Foto: Tanjug / Rade Preliæ)
Nagrada za najbolju žensku ulogu otišla je u ruke Arijane Čuline ("Ne gledaj mi u tanjir"), a za najbolju mušku ulogu Pjotru Skvortsovu ("(M)Učenik").

Žiri je naveo da nije samo rediteljka debitant u filmu ''Ne gledaj mi u tanjir''. Beogradska studentkinja glume Arijana Čulina je nakon 30 godina karijere dobila šansu da debituje na igranom filmu i to je napravila na fascinantan nčcin. Suptilnost, autenticčost i uverljivost kojom tumači ulogu majke bliži se dokumentarnom izrazu kojim postiže univerzalnost koja se izdiže iznad mesta radnje. Minijaturne glumačke bravure, ogoljenost i preciznost sve su odlike odlične glumice koja je napokon dočekala šansu da se predstavi filmskoj publici", ocenio je žiri povodom najbolje ženske uloge.

Pjotr Skvorcov je "snažan kao stena i u isto vreme treperav i lomljiv kao prut. Silovit i nesiguran, superioran i zbunjen. Pre svega odbačen i prepušten sam sebi. Mladi ruski glumac je duboko iz svog unutrašnjeg sveta doneo jedno od najimpresivnijih glumačkih ostvarenja poslednjih godina, direktno i snažno, sa ogromnom energijom, bez zadrške, autentično i istinito", naveo je žiri.
Režiser Arnar Gudmundson (Foto: Tanjug / Rade Preliæ)
Film "Hartston" osvojio je i nagradu za najbolji debi:

"Žiri nagrađuje veliku spretnost reditelja koji u svom debitantskom filmu uspeva na vrlo suptilan nacin uz sjajne glumacke role mladih aktera da napravi pravi nepredvidivi, emotivni filmski koktel. Uz sofisticirano vizuelno obrazovanje, fino balansiranje karaktera i osećaj za univerzalnu poruku, pred ovim rediteljem je sigurno zanimljiva karijera. Ipak, esencijalni razlog zašto žiri daje nagradu za najbolji debi je spretnost autora da ne zazire od onog što najviše ispunjava bioskopsku publiku širom sveta, a to su emocije", smatra žiri.

Najbolji film u nacionalnoj selekciji "Srpski film" je "Rekvijem za gospođu J" Bojana Vuletića, koji je odlukom žirija nagrađen za najbolju režiji I najbolji scenario, dok je Mirjana Karanović ponela priznanje za najbolju žensku ulogu u pomenutom ostvarenju.

Nagrada žirija, čiji su članovi Ksenija Marinković (predsednik), Miroslav Momčilović, Slobodan Skerlić, Žan Mark Bar i Hrvoje Hribar, dodeljena je Tamari Drakulić za film "Vetar", dok je Lazar Ristovski nagrađen za najbolju mušku ulogu u filmu "Dnevnik mašinovođe" Miloša Radovića.
Direktor festa Jugoslav Panteliæ (Foto: Tanjug / Rade Preliæ)
Najbolji debi u nacionalnoj kategoriji je, prema oceni žirija, "Afterparti" Luke Bursaća.

Žiri FEDEORA (Radovan Holub, Maja Bogojević i Tomislav Šakić) za najbolji evro-mediteranski film u Glavnom takmičarskom programu Festa proglasio je ostvarenje "(M)Učenik", a za najbolji srpski film u nacionalnoj selekciji "Dnevnik mašinovođe".

NIN-ova nagrada za najbolji film u selekciji "Granice" pripala je filmu "Roko" rediteljskog dvojca Tjerija Demezijera i Albana Terlea, dok je Specijalnu nagradu žiri u sastavu: Saša Radojević (predsednik), Luka Bursać i Dragan Jovićević dodelio ostvarenju "U senkama" iranskog reditelja Babaka Anvarija.

Žiri nagrade kritičara "Nebojša Ðukelić" za najbolji film iz regiona jednoglasno je odlučio da ona pripadne ostvarenju "Noćno življenje" Damjana Kozolea, nastalom kao koprodukcija Slovenije, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

"Politikina" nagrada "Milutin Čolić" za najbolji film u programu "Srpski film" većinom glasova je dodeljena reditelju Bojanu Vuletiću za film "Rekvijem za gospođu J", a odluku su doneli Goran Radovanović, Dubravka Lakić i Dara Džokić.

Žiri kritike Srpskog ogranka FIPRESCI, u sastavu: Davor Pavlović, Milorad Ðokić i Dragan Jovanović, proglasio je za najbolji film 45. Festa "Ne gledaj mi u tanjir" Hane Jušić.

U okviru koprodukcionog marketa "Fest Forward" u nacionalnoj selekciji je nagrađen srpski projekat "Zlogonje" Raška Miljkovića, a u međunarodnoj poljski projekat "Fortnight" Agne Vožinske.

Nagrada publike "Gorki list" za najtraženiji film Festa dodeljena je ostvarenju "Paterson" Džima Džarmuša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: