Preminula Donka Špiček

Dugogodišnji saradnik Dečjeg kulturnog centra Beograd i predsednik Upravnog odbora te institucije Donka Špiček, preminula je u osamdeset drugoj godini života, saopštio je DKC.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 10.07.2016.

13:05

Preminula Donka Špiček
Foto: Screenshot

Špiček je preminula juče, u Beogradu.

Posvećena deci i njihovom obrazovanju, Donka Špiček osmislila je i realizovala niz kvalitetnih i kulturno-obrazovanih programa za decu, ne samo u DKC Beograd i nekadašnjem Domu pionira, već i u mnogim drugim institucijama kulture i medijskim kućama.

Rođena je u Beogradu, tu je završila osnovnu školu i gimnaziju, i diplomirala na Višoj pedagoškoj školi na grupi za Ruski jezik i jugoslovensku književnost, kao i na Fakultetu dramskih umetnosti na odseku Organizacija pozorišnih delatnosti.

Radila je kao nastavnik u OŠ "Đorđe Krstić" u Beogradu, a bila je glavni i odgovorni urednik redakcije "Susreti Četvrtkom" - poznate tribine za male Beograđane.

Bila je osnivač manifestacije Radost Evrope 1969. godine, koja i danas traje, a nekoliko godina bile je direktor Sektora za kulturu Centra Sava i predsednik Saveta Fest-a, gde je uspešno organizovala veći broj međunarodnih gostovanja i koncipirala rad ovog sektora.

Bila je glavni i odgovorni urednik Redakcije programa za decu i mlade Televizije Beograd, urednik mnogih programa, serija, među kojima "Sivi dom" i "Zaboravljeni", čuvene serije emisija za decu „Laku noć deco".

Bila je član radne grupe Programa za decu i mlade Evrovizije kao predstavnik jugoslovenske radio-televizije od 1982. do 1990. godine.

Špiček je bila i operativni direktor Pozorišta "Boško Buha" od 1998. do 2008. godine, a zahvaljujući Dečjem kulturnom centru, obnovila je muzički festival "Dečje beogradsko proleće" koji je posle 20 godina održan u aprilu ove godine.

Dobitnica je mnogobrojnih priznanja i nagrada, među kojima su plaketa UNICEF-a, Orden osmeha, koji dodeljuju deca Poljske odraslim stvaraocima za decu.

Dobitnica je "Zlatnog beočuga Beograda", "Zmajeve nagrade", međunarodne nagrade "Grozdanin kikot" za višedecenijski rad na polju umetnosti i edukacije dece i mladih 2009. godine, međunarodnog festivalskog priznanja "Mali princ" za 2012. godinu, za izuzetan dugogodišnji doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu.

Savet festivala Pozorište Zvezdarište nagradio ju je prošle godine priznanjem "Zvezda među zvezdama".

Odlikovana je Srebrnom medaljom predsednika Srbije Tomislava Nikolića za zasluge u javnoj i kulturnoj delatnosti, naročito u nesebičnoj promociji stvaralaštva dece i za decu.

Datum, vreme i mesto komemoracije i sahrane biće naknadno objavljeni na sajtu DKC Beograd, dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

18 h

Podeli: