Podeljena mišljenja filmskih kritičara u Kanu

Filmski festival u Kanu približava se završetku, a filmovi koji su do sada prikazani u takmičarskom programu podelili su kritičare.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 22.05.2015.

11:05

Default images
Beta / AP

Neki su podeljeni po osnovnom pitanju da li je film zabava ili umetnost, dok su drugi kulturološki pristrasni. Jedna frakcija dalje više težine pedigreu, politici ili estetici, piše AFP.

Za sada, britanska i američka štampa i industrijski tipovi guraju "Carol", lezbejsku romansu sa besprekornom izvedbom oskarovke Kejt Blančet. Magazin Vaniti fer navodi da je film "transcendentalan" i postiže "nešto veoma moćno".

Evropljani pak više naginju italijanskom filmu "My Mother" koji se bavi ličnim i profesionalnim krizama jednog režisera. "Film koji istovremeno i dira i zasmejava", naveo je italijanski magazin Panorama.

Još dva filma smatraju se dostojnim takmacima za Zlatnu palmu - "Youth" film o starosti koji je režirao Italijan i gde glume Majkl Kejn, Harvi Kajtel i Džejn Fonda i sumorna madjarska drama o holokaustu "Son of Saul".

Evropski kritičari zaziru od američkih filmova koji previše očigledno žele Oskara i zbog toga ne nude svežu ili drugačiju perspektivu.

Britanci i Amerikanci su "osetljiviji na izgled filma", rekao je AFP-u David Elbas sa pariskog Kampus radija. "Za evropske kritičare, to nije slučaj".

Francuzi naročitu pažnju poklanjanju jednom od pet filmova u konkurenciji - "The Measure of Man" koji se bavi nezaposlenošću.

U snažnoj konkurenciji samo je jedan film jednoglasno sasečen. Reč je o filmu Gasa van Santa sa Metjuem Mekonahijem "The Sea of Trees", priči o depresivnom Amerikancu koji putuje u Japan da bi se ubio.

Šta god kritičari mislili, konačna odluka je na žiriju kojim ove godine predsedava režiserski dvojac Džoel i Itan Koen i u kome sede glumci Džejk Gilenhal, Sijena Miler, Sofi Marso i režiseri Giljermo del Toro i Ksavijer Dolan.

Braću Koen bi u iskušenje mogao da dovede film "Sicaro", triler o CIA operaciji protiv narko kartela u Meksiku gde je bio smešten njihov Oskarom nagradjen film "Nema zemlje za starce" i gde igra "njihov" Džoš Brolin.

Možda će ih, pak, sklonost ka neobičnom usmeriti ka filmu "The Lobster" čudnom ali dobro primljenom filmu sa Kolinom Farelom o samcima koji imaju 45 dana da pronadju partnera ili će biti pretvoreni u životinju.

Ljubitelj fantazije Del Toro mogao bi da svoj glas da italijanskom filmu "The Tale of Tales" koji je kompilacija tri mračne bajke i koji podseća na njegov "Panov lavirint".

Glumce u žiriju bi mogle da privuku sjajne role u filmu "Youth", Kejt Blančet u "Carol" ili više generacija glumaca u kineskom filmu "Mountains May Depart".

U prošlosti žiri je donosio ozloglašeno neočekivane odluke i upravo ta neizvesnost i nemogućnost predvidjanja dobitnika Zlatne palme je ono što privlači mnoge Kanu.

Ponekad, kao što je bio slučaj 2004. godine, politika je umešala prste u izbor dobitnika Zlatne palme kada je to bio slučaj sa "Farenhajtom 911". Ove godine, trka će biti više zasnovana na zaslugama i kvalitetu takmičara.

Filmski festival u Kanu završava se u nedelju ceremonijom dodele nagrada kasno uveče.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: