Top 13: Najbolje muzičko-filmske biografije

Britanski Dejli Telegraf nastavio je sa svojim listama najboljih i za ovaj vikend izdvojio 13 najboljih filmovanih biografija muzičara.

Kultura

Izvor: Izvor: Tanjug

Subota, 25.10.2014.

09:29

Default images

Na 13. mestu su "Velike vatrene lopte" (Great Balls of Fire), film o životu Džerija Lija Luisa, živopisnog pionira rokenrola koga igra, za ovu priliku, plavokosi Denis Kvejd.

Dvanaesta pozicija pripala je filmu "Sex and Drugs and Rock and Roll" gde Endi Serkis igra frontmena benda Blockheads Ijana Djurija. Iako mu je telo uništila dečja paraliza, Djuri je bio napadan, glasan, često i prost roker ali i nežan otac. Val Kilmer je u filmu “The Doors” Olivera Stouna kanalisao Džima Morisona do te mere dobro, da preživeli članovi benda nisu mogli da razaznaju da li peva Kilmer ili Morison.

Na 10. mestu je "Nowhere Boy" film o Džonu Lenonu iz pera Meta Grinhalga koji je napisao i filmovanu biografiju o Ijanu Kertisu "Kontrola". Aron Džonson možda nije izgledao kao Lenon, ali je uspeo da uhvati njegovu mladalačku samouverenost. En Mari Daf je igrala Lenonovu bezbrižnu majku, a Kristin Skot Tomas strogu i stabilnu tetku. "Kakve veze ljubav ima sa tim" (What's Love Got To Do With It) je priča o počecima karijere Tine Tarner i njenom braku sa Ajkom Tarnerom. Tinu Tarner igra Anđela Beset koja je, kažu kritičari, gotovo savršeno kanalisala njenu snagu, muku i duh, dok je Lorens Fišburn bio upečatljiv kao jezivi Ajk.

Na 8. mestu je "24 Hour Party People", priča o Toniju Vilsonu (igra ga Stiv Kugan), osnivaču Factory Recordsa i Hacijenda kluba i mančesterskoj muzičkoj sceni koja je svetu dala Ijana Kertisa, Šona Rajdera, Pitera Huka "Sid i Nensi" (Sid and Nancy) je priča o kratkoj i burnoj romansi basiste Sex Pistolsa Sida Višusa i Nensi Stangen koja se, očekivano, završila tragično - smrću oboje. Pevač Sex Pistolsa Džon Lajdon mrzeo je ovaj film iz 1986. i tvrdio da je veći deo izmišljen, ali je film zahvaljujući Geriju Oldmanu i Kloi Veb, ipak postigao uspeh.

Na 6. mestu liste je "Rej" (Ray) o životu Reja Čarlsa. Džemiju Foksu je ova uloga donela Oskara a film, koji je čekao 15 godina da bude snimljen, izašao je nekoliko godina posle smri samog Čarlsa. "Rudareva kći" (Coal Miner's Daughter) je priča o kantri legendi Loreti Lin. Sisi Spejsek koja je za ovu ulogu dobila Oskara, nije u početku bila voljna da igra Loretu iako ju je ova lično izabrala.

"Nisam tu" (I'm not there) je neobičan biografski film. Tod Hejns je ispričao život Boba Dilana koristeći šestoro glumaca koji su igrali različite Dilanove persone - Kejt Blančet, Markus Karl Frenklin, Kristijan Bejl, Ričard Gir, Hit Ledžer i Ben Vajšo. Blančet je za svoje portretisanje Dilana, koga su izviždali na Njuport folk festivalu jer je nastupio sa električnom gitarom, dobila Zlatnog globusa a bila je i nominovana za Oskara. Na trećem mestu je "Život u ružičastom" (La Vie en Rose), biografija Edit Pjaf koju je odigrala izvanredna Marion Kotijar i za ovu ulogu dobila Oskara, što je prava retkost za glumice koje igraju uloge na maternjem, a ne na engleskom jeziku. "Hod po ivici" (Walk the Line) bio bi grozan kliše o rok zvezdi koja ima problema sa drogom i alkoholom i koga spasava dobra žena, da nije reč o istinitoj priči. Hoakin Finiks igra legendarnog Džonija Keša, a njegovu Džun Karter za Oskara je odglumila Ris Viderspun. Lista se završava pomenutim filmom "Kontrola" (Control) o životu Ijana Kertisa, frontmena benda Joy Division. Sem Rajli je bio smeo izbor za ulogu tužnog, epileptičara koji se ubija kada je imao samo 23 godine. Snimljen u crno-beloj tehnici, fim uspeva gotovo nemoguće, smatraju kritičari - da uhvati samo suštinu Joy Divisiona i njihove poezije.

-- Pročitajte i Top 10: Kada film imitira život... --

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: