90 godina od rođenja Mije Aleksića

Kulturni centar Gornji Milanovac organizuje u septembru obiman program posvećen velikanu srpskog glumišta Milosavu Miji Aleksiću, povodom 90-godišnjice njegovog rođenja.

Kultura

Izvor: Izvor: SEEcult.org

Sreda, 04.09.2013.

10:01

Default images

Uz dokumentarnu izložbu i niz projekcija arhivskih filmskih i televizijskih materijala, najavljena je i publikacija posvećena jubileju tog velikog glumca, prenosi portal SEEcult.org.

Omaž program posvećen Aleksiću, organizovan u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, Narodnim pozorištem iz Beograda, Muzejem pozorišne umetnosti iz Beograda, Narodnim muzejem iz Kragujevca i Opštinom Gornji Milanovac, počinje 6. septembra u Modernoj galeriji dokumentarnom izložbom fotografija i plakata “Devedeset godina od rođenja Mije Aleksića i filmom “Nema malih bogova” (1961) prema scenariju Novaka Novaka i Radivoja Lole Đukića, koji potpisuje i režiju.

Postavku dopunjuju lične stvari koje je porodica Mije Aleksića ustupila za tu izložbu. Eksponati će biti izloženi u sva tri galerijska prostora Kulturnog centra, a među brojnim gostima koji su najavili dolazak su i reditelj Mladimir Puriša Đorđević, direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić i drugi.

Otvaranje izložbe upotpuniće promocija publikacije "90 godina od rođenja Mije Aleksića", štampane na više od 60 strana i ilustrovane sa pedesetak fotografija.

Pubika će se podsetiti narednih dana i nekih od velikih uloga iz bogatog glumačkog života Aleksića, počev od “Podvale” Narodnog pozorišta u Beogradu koju je, prema tekstu Milovana Glišića, režirao Jovan Putnik. TV verziju, premijerno emitovanu 1972. godine, režirao je Jovan Konjović, a biće prikazana i u završnici omaž programa Aleksiću 30. septembra.

Iz filmskog opusa Aleksića biće prikazani “Dr” (1962) rediteljke Soje Jovanović, “Bokseri idu u raj” (1967) Branka Ćelovića, “Čovek iz hrastove šume” (1964) Miće Popovića, “Na mesto građanine pokorni” (1964) Radivoja Lole Đukića, “Tango ArgentinoGorana Paskaljevića, “Leto je krivo za sve” (1961) Mladomira Puriše Đorđevića, “Biće skoro propast sveta” (1968) Aleksandra Saše Petrovića i “Muva” (1950) Branka Ćelovića. Tim filmom 26. septembra biće otvoren drugi Međunarodni festival kratkog filma “Kratka forma”. Publika će moći da se priseti Aleksića i na projekcijama TV filma “Mija” (prvi i drugi deo) iz 1989. godine, u produkciji Humorističkog programa TV Beograd, u režiji Jovana Ristića, TV drame “Mesečev izlazak” (1969) u režiji Eduarda Galića, te “Farsa o Patlenu” (1970) u režiji Jovana Konjovića.

Biće prikazana i prva epizoda serije “Rođaci” (1970) prema scenariju Mirka Kovača, u režiji Zdravka Šotre, šesta epizoda humorističke serije “Doktorka na selu” (1982) u režiji Dragoslava Lazića, zatim “Svečani prijem” - humoristička serija “Maksim našeg doba” (1968) Zdravka Šotre, “Ne svedoči lažno” - deveta epizoda serije “Deset zapovesti” (1970) Radivoja Lole Đukića, “Prava adresa” iz humorističkog ciklusa “Samci” (1986) reditelja Aleksandra Đorđevića, “Mija Aleksić” iz serije “Kad sam bio mali” (1966) reditelja Aleksandra Antića, “Budućnost sveta” (1966) iz ciklusa “Ime i prezime” u režiji Mirjane Samardžić, emisija “Razbibriga” (1985) u režiji Dinka Tucakovića, te “Davno beše” (1993) - poslednji televizijski angažman Mije Aleksića, u režiji Peđe Obradovića i produkciji nekadašnjeg Trećeg kanala TV Beograd. Mija Aleksić je rođen 26. septembra 1923. u Gornjoj Crnući, a preminuo je u Beogradu 12. marta 1995. Glumom se amaterski bavio još od gimnazijskih dana. Profesionalnu karijeru započeo je u Narodnom pozorištu u Kragujevcu, a član Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu postao je 1951. U Narodno pozorište u Beogradu prešao je 1965. godine, a tu je i okončao pozorišnu karijeru. Igrao je i u Ateljeu 212, kao i na drugim scenama.

Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Ulaz na sve programe povodom 90-godišnjice njegovog rođenja je besplatan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: