Majkl Man odlučuje o Zlatnom lavu

Američki reditelj Majkl Man imenovan je za predsednika žirija Filmskog festivala u Veneciji, koji se održava od 29. avgusta do 8. septembra.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 02.06.2012.

14:20

Default images

Majkl Man (69), koji je poznat po filmovima “Vrelina” i “Insajder”, predsedavaće žirijem koji će izabrati dobitnika glavne nagrade - Zlatnog lava, prenosi Bi-Bi-Si.

Prošle godine ovu nagradu dobila je filmska adaptacija “Faust” Aleksandra Sokurova, dok se među ranijim dobitnicima nalaze filmovi reditelja Anga Lija, Vima Vendersa, Sofije Kopole i drugih.

Kako se navodi u saopštenju organizatora festivala, Man je potpuni filmadžija i jedan od najuticajnijih i najreprezentativnijih figura savremene američke kinematografije.

Ovaj reditelj svoju karijeru započeo je u Londonu gde je nakon studija filma radio na reklamama da bi se prvog ozbiljnijeg dramskog rada prihvatio kada je napisao scenario za prve četiri epizode serije “Starski i Hač”.

Tokom osamdesetih je radio na seriji “Poroci Majamija” (Miami Vice) koju je 2006. godine oživeo i na filmskom platnu.

Alberto Barbera, novi direktor Filmskog festivala u Veneciji, izjavio je da želi da ovogodišnji festival bude „trezveniji“ i „da manje šljašti“, u poređenju sa brojnim prethodnim izdanjima prestižne filmske smotre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: