Zlatni pečat Kinoteke za Sevidža i Sokurova

Najveće priznanje Jugoslovenske kinoteke - Zlatni pečat, koje se dodeljuje za izuzetan doprinos kinematografiji, dobiće narednih dana američki glumac Džon Sevidž i ruski reditelj Aleksandar Sokurov.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.02.2015.

18:10

Default images
Foto: Intermedia Network

Sevidž, koji se proslavio ulogama u filmovima iz sedamdesetih godina "Lovac na jelene" i "Kosa", primiće ovo priznaje u subotu 28. februara u novom zdanju Kinoteke.

On se u Beogradu nalazi povodom premijere filma "Bićemo prvaci sveta", o istoriji jugoslovenske košarke. U filmu reditelja Darka Bajića Sevidž igra Vilijama Džonsa, jednog od osnivača Svetske košarkaške federacije FIBA.

Uručenje Zlatnog pečata Sokurovu biće u nedelju 1. marta, takođe u novoj zgradi Kinoteke, a nakon toga čuveni reditelj će održati master klas.

Sokurov je počasni gost 43. Festa, na kojem će sutra uveče primiti novoustanovljenu nagradu Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

U okviru Festa biće prikazana retrospektiva njegovih filmova, uključujući "Fausta" za koji je 2011. dobio Zlatnog lava u Veneciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: