Tasovac: Sanacija Narodnog muzeja počinje 20. decembra

U Narodnom muzeju je večeras svečano otvorena izložba "Tijepolo, od Udina do Beograda", velikana venecijanskog slikarstva Đovanija Batiste Tjepola.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 11.12.2014.

21:53

Default images

Ministar kulture Ivan Tasovac izjavio je, otvarajući izložbu, povodom uspešnog završetka italijanskog predsedavanja EU, da večerašnji događaj posvećuje daljem razvoju prijateljstva Italije i Srbije i svima onima koji pružaju podršku Srbiji na putu ka EU.

Tasovac je, takođe, najavio da će završetak 2014. godine obeležiti još jedan značajan događaj: 20. decembra počeće radovi na sanaciji Narodnog muzeja u Beogradu.

"Srećan sam što mogu da kažem da na kraju kalendarske godine gradimo tradiciju optimizma za buduće", rekao je ministar Tasovac.

Ambasador Italije u Srbiji đuzepe Manco, rekao je da izložba doprinos italijanske vlade godini koja je istorijska po mnogim aspektima za Sr biju i za prijateljstvo dveju zemalja.

To prijateljstvo, prema njegovim rečima, još jednom je potvrđeno jučerašnjom posetom premijera Srbije Aleksandra Vučića Rimu. Manco je rekao i da izložba obeležava kraj italijanskog predsedavanja EU, tokom kojeg su se aktivnosti ambasade u Beogradu odvijale pod motom "Dovodimo Italiju i Evropu u Srbiju".

Podsetivši da je Srbija početkom godine počela pregovore za pristup zajednici naroda kojima istorijski pripada, Manco je naglasio da je i saradnja izumeđu Srbije i Italije dostigla još veći nivo.

U Nacionalnom muzeju predstavljena su dela "Anđeo čuvar" i "Obučavanje Bogorodičino" (1720-1730) tog poslednjeg predstavnika velike tradicije italijanskog fresko slikarstva.

Direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić-Brešković istakla je da izložene slike povezuju narode i prostore, i svedoče o važnosti kulturnog nasleđa kao sastavnog dela zajedničke svetske baštine.

Svečanosti su prisustvovali ministri pravde i unutrašnjih poslova Srbije i Italije, Nikola Selaković, Nebojša Stefanović, Anđelino Alfano i Andrea Orlando.

Svečanosti je doprineo i gudački kvartet Beogradske filharmonije i tenor Dejan Maksimović, koji su izveli dela Korelija, đordanija, Belinija i Šuberta.

Posetioci će od sutra do 18. januara u atrijumu Narodnog muzeja imati priliku da na izložbi "Tijepolo, od Udina do Beograda" vide dva ostvarenja jednog od najvećih evropskih slikara 18. veka, Đambatiste Tijepola.

Slika "Anđeo čuvar" iz 1737. godine čuva se u Muzeju istorije i umetnosti u Udinama i jedno je od najreprezentativnijih dela koje je tokom prethodnih godina postalo simbol događaja organizovanih povodom manifestacije Dani Tijepola, kao jedan od simbola grada.

Sa predstavom anđela koji bdi nad usnulim detetom, delo poseduje sve odlike umetnikovog razvijenog stila: lagani dašak vetra koji pokreće figure, hromatsku svetlost, živost kompozicije i vazdušestost celine.

"Obučavanje Bogorodičino" je slika koju je 1891. godine u okviru donacije slika italijanskih umetnika Narodnom muzeju poklonio Bertold Lipaj.

To malo platno, po svoj prilici, nastalo kao pripremna skica za konačnu verziju slike, poseduje sve odlike rane faze Tijepolovog slikarstva koje se prepoznaju pre svega u snažnim svetlo-tamnim kontrastima kojima je postignut dramatičan efekat.

Umetnik je oko 1726. godine napustio taj način slikanja rasvetlivši značajno svoju paletu, razvijajući stil monumentalnog iluzionističkog slikarstva po kojem je ostao najprepoznatljiviji.

Izlaganjem ovih slika naglašava se o važnost vrednovanja kulturnog nasleđa kao sastavnog dela zajedničkog nasleđa i pripadnosti zajedničkoj svetskoj kulturnoj baštini.

Inicijativom ambasade Italije i Vlade Republike Italije, a zahvaljujući podsticaju Ministarstva kulture i informisanja Srbije realizovana je ova izložba, koja svedoči o živim kulturnim vezama između dveju država.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: