Umro fotograf Elvisa Prislija - Alfred Verthajmer

Alfred Verthajmer, čiji su fotografski portreti Elvisa Prislija dokumentovali muzičko rađanje kralja rokenrola, umro je u 86. godini, saopšteno je u Vašingtonu.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 22.10.2014.

11:43

Default images

Verthajmer je umro u nedelju prirodnom smrću u svom stanu u Njujorku, rekao je Kris Mari, vlasnik galerije Govinda u Vašingtonu, u čijoj se umetničkoj zbirci nalaze i Verthajmerove fotografije.

Verthajmer je imao 26 godina kada je angažovan da fotografiše tada nepoznatog 21-godišnjeg Prislija.

On je putovao sa Elvisom vozom od Njujorka do Memfisa i napravio seriju sada čuvenih crno-belih portreta koji su svojevremeno bili izloženi u Smitsonijan institutu i Gremi muzeju.

"Nije bilo nijednog drugog fotografa ikada kojem je Elvis dozvolio da mu se toliko približi i fotografijama osvetli njegovu privatnost, kao Alfredu. Veoma sam tužna zbog smrti Alfreda Verthajmera. On je bio dragi prijatelj i posebna duša. Osećam da je bio dar za svakog ko ga je poznavao, posebno za Elvisa Prislija", rekla je juče Prisila Prisli, ćerka kralja rokenrola.
Foto: Beta/AP

Među najpoznatijim Verthajmerovim fotografijama je i "Poljubac", slika na kojoj se Elvis iza bine ljubi sa obožavateljkom.
 
Fotografije Elvisa dok je snimao "Hound Dog" i "Don't Be Cruel", čitao pismo obožavoca, jeo sam, zurio kroz prozor voza, svirao klavir u praznom studiju ili šetao pustom njujorškom ulicom opisale su usamljenost koja će kasnije doprineti njegovoj slavi i oko njega okupiti horde obožavalaca. 
 
Mari, koji je prvi izložio te fotografije u galeriji Govinda gde su i dalje deo stalne postavke, bio je kustos izložbe Verthajmerovih fotografija i za izložbu u Smitsonijanu, a bio je urednik i nekoliko monografija. 
 
 

Foto: Beta/AP
Verthajmerov rad izlagan je u muzejima i galerijama u celom svetu, a uskoro bi trebalo da budu prvi put prikazane i u Rusiji, u Centru za fotografiju braće Limijer u Moskvi.

"Alfredove slike su o Americi 1956, bifeima, vozovima, prodavnicama gde Elvis gleda u izloge i pita se da li će ikada moći da kupi sve te stvari. Nezavisno od njegovih ploča, fotografije su veoma značajan dokument o Elvisovom životu", rekao je Mari.

On je citirao Verthajmera koji mu je svojevremeno rekao: "Bio sam izveštač, čija olovka je bila kamera".

Verthajmerove fotografije pojavljivale su se na kalendarima, u knjigama, na odeći i raznim drugim sitnicama, a vrhunac njegove karijere bio je prošlogodišnje objavljivanje monografije "Elvis i rađanje rokenrola", u izdanju Tašena.
Foto: Beta/AP
"Alfred Verthajmer je često govorio 'ako su tvoje fotografije dosadne, priđi bliže'. I živeo je po tom pravilu, ušavši u Elvisov svet kao nijedan drugi fotograf ikada", kazala je Nina Viner, kourednica Tašenove knjige.

Na potpisivanju knjige prošle godine, Verthajmer se prisetio da je slikao Elvisa u crno-beloj tehnici jer je njegov poslodavac i Elvisov izdavač RCA odbio da plati za skupi film u boji, jer u to vreme još nije bio siguran da će mu se to isplatiti. Verthajmer je islikao jednu rolnu filma u boji, što je sam platio.

Verthajmer je imao skromne početke. Njegova porodica je izbegla iz Hitlerove Nemačke u Bruklin kada je imao šest godina. Kao dečak dobio je prvi foto aparat od brata, i odmah se očarao fotografisanjem.
Foto: Beta/AP
Studirao je crtanje, a diplomirao reklamni dizajn, ali fotografija je bila njegova strast. Kada je regrutovan u vojsku, radio je kao fotograf za jedan vojni časopis, a pošto se vratio kući, postao je slobodni fotograf i RCA ga je unajmio da slika pevače.

Njegov angažman da slika Elvisa 1956. bacio je u zasenak sve njegove druge fotografije. Kasnije je govorio da je te 1956. dobio dvonedeljni angažman koji je potrajao skoro 60 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: