Počela 45. "Radost Evrope"

Sa beogradskog Trga Republike danas u podne krenuo je svečani defile dece iz 18 zemalja Evrope, u tradicionalnim nošnjama, sa simbolima svojih zemalja.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 02.10.2014.

13:40

Default images

Razdragana, živopisna kolona kretala se Knez Mihailovom praćena osmesima i pozdravima Beogradjana do Kalemegdana gde je otvorena 45. po redu manifaestacija "Radost Evrope".

Uz pratnju Orkestra policije Ministarstva unutrašnjih poslova, mažoretkinja Pančeva i klovna, umentika Marka Ilića sa decom iz Doma za decu bez roditeljskog staranja "Jovan Jovanović Zmaj'', deca Evrope stigla su na Košarkaški teren Partizan gde je uz igru i pesmu svečano proglašen početak ovogodišnjeg druženja.

Nastupio je Hor Dečjeg kulturnog centra Beograd, Hor OŠ "Laza Kostić", perkusionisti MŠ "Stanković'' i Kulturno umetnički centar "Talija''.

Ovogodišnji susreti dece Evrope od sedam do 14 godina trajaće četiri dana, deca iz Albanije, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Letonije, Makedonije, Nemačke, Norveške, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Turske, Francuske, Crne Gore i Češke biće gosti svojih vršnjaka iz Srbije.
FOTO TANJUG / DANILO PETERNEK / bb
Tokom četiri dana deca će svoje zemlje predstaviti kroz muziku, ples, slikarstvo i sveukupno dečje stvaralaštvo, družiće se i baviti sportskim aktivnostima na Adi Ciganliji, održati zajedničke koncerte "Susreti prijateljstva" u DKCB a manifestaciju će zatvoriti gala koncert u Sava Centru, u nedelju, 5. oktobra.

Tema ovogodišnjih susreta je Deklaracija o pravima deteta koja je potpisana pre 25 godina u UN, potpisnica je i Srbija a moto je stih iz knjige Ljubivoja Ršumovića iz knjige "Bukvar dečjih prava" koji kaže da će deca svojom ljubavlju spasiti planetu.
FOTO TANJUG / DANILO PETERNEK / bb
Prema rečima jednog od osnivača i aktivnog učesnika najveće medjunarodne manifestacije dečjeg stvaralastva, ustanovljene 1969. godine povodom Svetskog dana deteta, Donke Sspiček, deca iz Evrope su i dalje gosti u porodicama, škole su domaćini a svako dete ima svog domaćina u Beogradu.

"Da toga nema, 45 godina ne bi bilo manifestacije "Radost Evrope'", kazala je ona i dodala da je potrebna veća podrška društva.

Ove godine predsednik Organizacionog odbora "Radost Evrope" je supruga predsednika Dragica Nikolić i ona će primiti decu iz Evrope u Palati Srbija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: