"Milanski edikt je revolucija"

Savetnik predsednika Srbije Radoslav Pavlović najavio je da će svaki program u okviru obeležavanja jubileja Milanskog edikta biti na svoj način važan, ali je posebno skrenuo pažnju na 28. jun i izvođenje opere "Trubadur" u Niškoj tvrđavi, kada će šef države Tomislav Nikolić ugostiti lidere iz čitave Evrope.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.01.2013.

10:37

Default images

Projekat "Milanski edikt 313 - 2013, Srbija" počinje 17. januara u Narodnom pozorištu u Nišu i traje do kraja oktobra sa nizom društvenih i kulturnih manifestacija, opera, predstava, izložbi... Na pitanje Tanjuga koje bi programe izdvojio, Pavlović je odgovorio da je "svaki na poseban način atraktivan, svaki je na poseban način važan i šalje određenu poruku".

"Što se tiče same države Srbije, glavni je datum 28. jun kada će opera ''Trubadur'' Ðuzepea Verdija biti izvedena u prostoru rimske niške tvrđave", rekao je on napominjući da je taj prostor "najveći arhitektonski lokalitet iz tog doba posle grada Rima".

"Tu će predsednik Republike Tomislav Nikolić imati goste - predsednike država i vlada iz čitave Evrope. To će biti, posle mnogo godina, jedan dan u kojem će se okupiti ljudi koji vode Evropu na jednom mestu - ne sa idejom da nekoga kazne, zabrane ili da započnu neki rat, nego da pričaju o toleranciji, o hrišćanstvu i to tamo gde je rođen onaj koji je hrišćanstvo učinio stvarnim", istakao je Pavlović.

On je rekao da pozivnice još nisu poslate, ali da će biti "praktično svi predstavnici Evropske unije, Ruske federacije, svih zemalja koje su većinski hrišćanske kulture, a i mnogih zemalja koje su islamske kulture i veroispovesti".

"Tu ćemo listu imati do kraja marta. Sudeći po reakcijama koje smo imali na Organizacionom odboru, gde su bili prisutni ambasadori Velike Britanije, Rusije, Turske, Italije, Francuske, mislim da će odziv biti izvanredan", rekao je on.

Pavlović je izrazio uverenje da su "svi prepoznali značaj i te godine i tog datuma" i ocenio da je Milanski edikt, odnosno akt o toleranciji koji je doneo rimski car Konstantin 313. godine, "revolucija koja je promenila prostor Evrope".

"Jedna velika religija koja je prethodna tri i po veka bila u katakombama, na lomačama, pod svakom vrstom maltretiranja i kažnjavanja, postaje regularna, jedna od jednakih vera i obeležava doslovce 1.700 godina kasnijeg doba", objasnio je on.

Napominjući da "mi zapravo još uvek živimo u pokušaju da se ponašamo kao što piše u Ediktu, da imamo pravo na jednakost", izjavio je da je "reč o revoluciji koju je izveo čovek koji je rođen u Srbiji, o revoluciji koja je, između ostalog, zajednicu kojoj mi pripadamo učinila hrišćanskom zajednicom".

"Ovo je kad je hrišćanstvo u pitanju u Srbiji prapočetak. Možemo govoriti o nekom praočinstvu cara Konstantina i samo govoreći o onome kako jeste, spominjući istorijske činjenice, lako ćemo locirati Srbiju kao važno mesto rimske kulture i jako važno mesto rane hrišćanske kulture", izjavio je Pavlović.

On je dodao da je to što je 313. godine uradio car Konstantin, "zapravo pripremio jedan njegov zemljak koji se zvao Galerije, što znači da su dva cara rođena na ovom prostoru radila i sprovela taj edikt".

"Srbija je sada u jednom novom istorijskom periodu i taj period kaže da je vreme klevetanja prošlo, da je došao trenutak kad možemo da upoznamo pre svega sami sebe, a onda da kažemo nešto i o sebi i o drugima. Eto prilike da ispričamo tačne priče o ovom prostoru", zaključio je Pavlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

19 h

Podeli: