Srbija na 7. Berlinskom bijenalu

Radionicom na temu "Nema revolucije bez inovacije", Srbija je danas predstavljena na 7. Berlinskom bijenalu, koje se održava od 27. aprila do 1. jula.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 19.05.2012.

18:23

Default images

Celodnevnu radionicu održao je direktor Centra za primenjenu nenasilnu akciju i nekadašnji osnivač Otpora Srđa Popović zajedno sa ruskom multimedijalnom umetnicom Anom Jermolaevnom.

Tema radionice na kojoj su ucestvovali umetnici novinari i gosti iz desetak zemalja bila je uloga umetnosti i inovacije u politickim i drustvenim pokretima sirom sveta, odnosno kakva je uloga dizajna, drame, muzike i videa u "svetskoj revoluciji".

Na radionici se razgovaralo i o tome kako je pesnica pokreta Otpor, mladog beogradskog dizajnera Nenada Dude Petrovića, postala svetski brend i inspiracija pokretima u Gruziji, Keniji, Venecueli, Iranu i Egiptu.

Popović je rekao da su "20 vek, a posebno njegove poslednje decenije i prelazak na novo vreme obelezili veliku evoluciju društvenih pokreta koji sve više od nasilne revolucije evoluiraju u nenasilnu".

Prema njegovim rečima, pozitivna energija, vedri duh, umetnicka inovacija i humor koji pamtimo iz srpskih studentskih protesta i OTPOR-a postaje sve više zastitni znak svetskih omladinskih pokreta.

Ovogodišnje Berlinsko bijenale, koje je počelo 27. aprila, a završava se 1. jula, okupilo je blizu sto radova umetnika iz više od 30 zemalja, kao i aktivista iz celog sveta.

Berlinsko bijenale osnovano je 26. marta 1996. godine. Pokrenuo ga je Klaus Bizenbah, a zamišljen je kao logičan odgovor bijenalu u Veneciji. Održava se svake druge godine u savremenom prostoru (Kunst-verke) u centru Berlina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: