Vlada smenila Sretena Ugričića

Upravnik Narodne biblioteke Srbije, književnik Sreten Ugričić, smenjen je na večerašnjoj telefonskoj sednici Vlade.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 20.01.2012.

18:36

Default images

Smeni Ugričića, koji je juče sam ponudio ostavku nakon afere o tekstovima crnogorskog pisca Andreja Nikolaidisa, protivio se ministar kulture Predrag Marković.

„Svestan spremnosti svih da stabilnost i funkcionisanje institucija u poverenim nadležnostima mora biti prioritet, verujem da na osnovu zakonskih procedura i ovlašćenja, navedenih priloga i iskazane javne zabrinutosti i za ličnu i nacionalnu bezbednost, i za nesmetano funkcionisanje nacionalnih ustanova, pitanje eventualnih kadrovskih promena ne zahteva hitnost u okviru ozbiljnih i velikih tema o kojima i Vlada odlučuje“, stoji u izveštaju Markovića koji je poslat Vladi Sbrije.

Smenu Ugričića, zbog potpisivanja peticije podrške Nikolaidisu, prvenostveno su pdržali poslanici Socijalističke partije Srbije i lider partije Ivica Dačić.

Ugričić je 19. januara u saopštenju rekao da se sa mnogim stavovima iznetim u spornom Nikolaidisovom tekstu ne slaže, ali da je inicijativu pisaca potpisao u znak podrške slobodi mišljenja i izražavanja.

„Podmetnuti su mi stavovi koji su upravo suprotni svemu za šta se zalažem. Svi koji me poznaju mogu da potvrde da se gnušam i terorizma i nasilja. Neoprezno sam potpisao inicijativu kolega pisaca kao podršku slobodi izražavanja“, kazao je Ugričić.

Ranije tokom dana grupa saradnika Narodne biblioteke Srbije saopštila je da su uznemireni „medijskim napadima“ na Ugričića, navodeći da je on protekle decenije doprineo uspehu rada Biblioteke.

U pismu oni navode da je, za deset godina koliko je Ugričić upravnik NBS, izgrađen savremen sistem za pristup naučnoj literaturi i informacijama, jedinstven centralni katalog biblioteka Srbije, uključen u regionalni i svetski katalog, uspostavljena digitalna biblioteka, i postignut doprinos očuvanju i svetskoj prepoznatljivosti našeg nacionalnog kulturnog nasleđa.

Više o smeni Sretena Ugričića možete pročitati na našem INFO sajtu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: