Muzej u Prijepolju u žiži

Eksperti Evropskog muzejskog foruma iz Liverpula posetiće danas Muzej u Prijepolju koji je kandidat Srbije za najviše evropsko muzejsko priznanje za 2012. godinu.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.10.2011.

10:12

Default images

Tokom jednodnevne posete, ocenjivači iz Azerbejdžana i Austrije sagledaće, po strogo propisanim pravilima, sve elemente nominacije Muzeja u Prijepolju za nagradu "Evropski muzej godine", rekao je direktor te institucije Slavoljub Pušica.

"Naši glavni aduti su rekonstrukcija srednjovekovnih manastira u limskoj dolini, kao i zaštita spomenika islamske kulture i otvorenost Muzeja za razne multikulturalne aktivnosti", dodao je Pušica.

Odluka Evropskog muzejskog foruma biće saopštena do kraja godine, a ocenjivači će danas imati priliku da se uvere u širok spektar aktivnosti Muzeja iz Prijepolja u kome je, na 700 kvadrata prostora, trenutno u toku pet izložbi.

Osim stalnih postavki, posetioci muzeja od pre nekoliko dana mogu da uživaju u slikama Paje Jovanovića iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu, srebrnom posuđu Etnografskog muzeja i nebeskim lovcima Prirodnjačkog muzeja.

Prijepoljski muzej je prva muzejska ustanova iz Srbije i zemalja regiona koja je kandidovana za nagradu "Evropski muzej godine". To priznanje, pod pokroviteljstvom Saveta Evrope, dodeljuje Muzejski evropski forum, sa sedištem u Liverpulu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: