Kultura

Nedelja, 28.04.2013.

14:01

Otvoren obnovljeni Milošev konak

Nova stalna postavka u obnovljenom Konaku kneza Miloša Obrenovića u beogradskom parku Topčider, otvorena je danas povodom 198. godišnjice Drugog srpskog ustanka.

Izvor: Beta

Default images

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković rekao je da su, kao i tada, i danas Srbija i srpski narod pred prekretnicom.

"Kojim teškim putem će biti usmerena naša budućnost, zavisiće dobrim delom i od pravih odluka koje ćemo svi zajedno doneti, poštovati i sprovoditi", rekao je Petković.

On je citirao kneza Miloša Obrenovića koji je rekao "nije vreme da sabljama zemlje delimo i glavama granice udaramo".

Petković je rekao da nova postavka izložbe svedoči o teškim, herojskim danima srpske borbe za nazavisnost i slobodu.

"Ta borba nekim svojim delom i danas traje, opominjići nas da se istorijske greške ne praštaju i da se ponekad moraju donositi teške
odluke, o kojima će tek budući naraštaji donositi prave sudove najčešće mereći dobitak u svom svakodnevnom životu", kazao je ministar.
Foto: Beta
Govoreći o ulozi kneza Miloša u istoriji Srbije, ministar je rekao da je Miloš za 26 godina vladavine uspeo da dovede Srbiju na prag nezavisnosti, osnuje najvažnije državne institucije i vodi neprestanu diplomatsku borbu sa Otomanskim carstvom.

Izložba je otvorena danas, na pravoslavni praznik Cveti, jer je to i dan kada je podignut Drugi srpski ustanak 1815. godine koji je predvodio knez Miloš Obrenović.

U Konaku kneza Miloša u Topčideru su dve stalne postavke, a povremeno će biti i tematske izložbe.

U prizemlju Konaka je izložba "Život u Srbiji u 19. veku", koja opisuje građansko i seosko domaćinstvo u vreme Otomanskog carstva, dok je na spratu stalna postavka stvari i dokumenata Miloša Obrenovića.
Foto: Beta
Pored sobe Miloša Obrenovića, na spratu su i prostorije s likovnim delima, dokumentarni i drugi materijal o životu na Miloševom dvoru, o njegovoj porodici i naslednicima.

Na otvaranju obnovljenog Konaka predstavljena je tematska izložba "Slike srpske revolucije" - o Prvom srpskom ustanku koji je označio početak oslobađanja od viševekovne otosmanske vladavine i stvaranja srpske države.

Konak kneza Miloša je deo istorijskog muzeja Srbije koji ove godine slavi pola veka postojanja.

Na današnji dan, pre 198 godina, doneta je odluka o podizanju Drugog srpskog ustanka. Za vođu je izabran knez Miloš koji je Srbijom vladao u dva navrata - od 1815. do 1839. i od 1858. do 1860. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: