Jovan Kolundžija dobitnik Vukove nagrade

Naš proslavljeni violinista i osnivač Centra lepih umetnosti Guarnerius, maestro Jovan Kolundžija, dobitnik je prestižne „Vukove nagrade“, uglednog priznanja koje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije ove godine dodeljuje po 51. put, istaknutim pojedincima i ustanovama, za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u zemlji i na svesrpskom kulturnom prostoru.

Izvor: B92

Petak, 19.12.2014.

10:42

Default images

Žiri za dodelu nagrade, koji su činili kompozitor Svetislav Božić (predsednik), književnik Milovan Vitezović, istoričar Žarko Dimić, muzički umetnik Bora Dugić, dramska umetnica Rada Đuričin, književnik i prevodilac Dragan Mraović, književnik Selimir Radulović, književnik Ljubivoje Ršumović i slikar Radovan Mića Trnavac, i ove godine je odabrao najistaknutije predstavnike iz oblasti umetnosti i nauke, a pored maestra Kolundžije, među nagrađenima su i slikar Dragan Stojkov, arhitekta Mihajlo Mitrović, reditelj Slavenko Saletović, književnik Srboljub Ignjatović i drugi ugledni pojedinci i ustanove.

Maestro JOVAN KOLUNDŽIJA gotovo pet decenija ostavlja značajan trag na svetskoj muzičkoj sceni. Dobitnik je najuglednijih i najvećih domaćih i međunarodnih nagrada, kao i društvenih priznanja, a pored brojnih koncerata i gostovanja širom sveta, maestro veliki deo svog vremena posvećuje promovisanju i usavršavanju mladih talenata u svojoj umetničkoj zadužbini, Centru lepih umetnosti Guarnerius, koji je osnovao 2001. godine i koji je do sada realizovao više od 800 umetničkih projekata. Odlukom Vlade Republike Srbije, Centar lepih umetnosti Guarnerius je 2013. godine dobio status Ustanove kulture od nacionalnog značaja.

Uz veliki broj gostovanja na prestižnim evropskim festivalima, kao i uz dva fantastična koncerta u prepunoj sali Kolarčeve zadužbine, ove godine maestro Kolundžija je od strane Kluba privrednih novinara Srbije, proglašen za Menadžera godine u oblasti kulture, a dodeljeno mu je i republičko priznanje „Kapetan Miša Anastasijević“, za afirmaciju muzičke kulture Srbije u svetu.

Svečana dodela „Vukove nagrade“ biće upriličena u februaru 2015. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: