"Loša učiteljica" kao loš poručnik

Komedija osamdesetih bez svih onih stvari koje su nam išle na živce.

Kultura

Izvor: Piše: Slobodan Vujanoviæ

Ponedeljak, 26.09.2011.

13:23

Default images

Sećate se kako smo osamdesetih uživali u komedijama (Police Academy, Twins, Brewster’s Millions...) čiju formulaičnost sada ne bi podneli ni u avionu do Sidneja. U ovim radovima uvek smo imali neku „lošu osobu“ koja je bila pohlepna i gramziva ili na neki drugi način- jednostavno zla. Ona bi našim „dobrim i dragim likovima“ nanosila bol i štetu sve dok se kolo sreće ne bi obrnulo, a zla osoba bila kažnjena ili naučila lekciju, nakon čega bi bila primljena u ekipu. U takvoj postavci stvari dobri likovi bili su neuverljivo (a često i nepodnošljivo) dobri, dok su ovi loši bili parodije stvarnih američkih zloća. Otuda je i (ne)planirana oštrica njihove društvene kritike prečesto bivala kao ugriz malog deteta, bezbolna i simpatična.

Scenaristi Gene Stupnitsky i Lee Eisenberg koji su kreativno pero izoštrili pišući epizode američke verzije Office-a (a uskoro će i scenario za novi nastavak Ghostbusters) odlučili su da sve te stvari promene, ali da osnovna matrica ostane ista. Dakle, u Lošoj učiteljici (Bad Teacher), kako samo ime kaže imamo „lošu učiteljicu“, Elizabeth Halsey (fenomenalna Cameron Diaz), kojoj je samo na umu kako da nabavi pare za uvećanje grudi i na taj način uhvati bogatog macana. Jer, božemoj, to je ženski način ostvarenja američkog sna. Sredina u kojoj radi, dakle- drugi učitelji i deca, predstavljaju po difoltu čistu i neiskvarenu sredinu. Nakon što propusti „sjajnu priliku“, Elizabeth je prinuđena da se vrati u školu iz koje je pre samo par dana na sva zvona otišla. Par novih sisa deluje sve nedostižnije, a sve se dodatno komplikuje pojavom novog učitelja (Justin Timberlake) koji je bogati naslednik čuvenih proizvođača časovnika.



Najveća vrlina Loše učiteljice jeste što film nije na svim poljima podjednako predvidljiv. Mi, otprilike, imamo ideju šta će se desiti, ali nismo sasvim sigurni, a još manje kako će se to desiti. Ta vrsta neizvesnosti, ispraćena besprekornim ritmom filma koji nikada ne zastaje da guši romantičnim ili „poučnim“ trenucima, ostavlja prostora da naši apetiti za iznenađenjima rastu i da, što je najlepše iznenađenje- na kraju budu zadovoljeni.
Elizabeth jeste dobra u duši, ali njeni metodi edukacije nisu baš uigrani sa PC-ijem koju traži savremeno (srednjeklasno) američko društvo. Ona se ne libi da svojim dvanaestogodišnjim učenicima sune istinu u oči, da im bez dlake na jeziku nasluti šta ih čeka u budućnosti ako ne odustanu od ideje „da smo svi mi pobednici“. Iako su joj metode sporne, ponašanje više nego diskutabilno (pije na času, duva na parkingu i prikazuje deci filmove sa Lou Diamond Phillipsom!), Elizabeth, zapravo, jeste tip učitelja koji je deci potreban- sposoban, dobar i- realan.

S obzirom na slikovitost karaktera glavne junakinje ni sporedni likovi nisu ništa manje neuverljivi. I reditelj Jake Kasdan (sin Lawrenceov) sa podjednakom simpatijom amortizuje njihove mane. Sirota i ambiciozna učiteljica Amy (odlična Lucy Punch) koja bi da stane na put bezobzirnoj Elizabeth na kraju biva kažnjena ne zato što je to zaslužila, već jednostavno što nama, gledaocima, ide na živce. Mi nemamo ništa protiv da ona tako završi. Jason Siegel, kao učitelj fizičkog, višestruko je nadigrao Timberlakea, čiji „method sa naočarima“ već polako počinje da iritira. U odličnoj ekipi pohvale zaslužuje još i Phyllis Smith kao stidljiva, debeljuškasta, „prava“ učiteljica.

Loša učiteljica je pitak, jednostavan i dinamičan film. Uprkos R-rejtingu koji isključuje maloletna lica ovo je nešto što biste, ipak, morali da odgledate sa svojom decom. Uz minimum vaših intervencija biće im kristalno jasno šta je na ovom svetu „dobro“, a šta nije. Naravno, lekciju treba ponavljati.

SELEKTAH: 8plus/ 10

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: