Dve izložbe MSUB u Novom Sadu

U okviru projekta "Muzej u pokretu" u Novom Sadu će 12. septembra biti otvorene dve izložbe iz zbirke MSUB- u Spomen zbirci Pavla Beljanskog i u Galeriji Matice srpske.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.09.2008.

12:29

Default images

U Spomen zbirci Pavla Beljanskog će biti postavljena izložba pod nazivom "Pokret u skulpturi / Skulptura u pokretu" na kojoj će biti 24 skulpture od 16 renomiranih umetnika kao što su Petar Palavičini, Sreten Stojanović, Risto Stijović, Boris Anastasijević, Vojin Stojić, Petar Hadži Boškov, Olga Jančić, Sava Sandić, Predrag Lisičić, Sime Vulas, Ivan Kozarić, Vojin Bakić, Ante Marinović, Vasko Lipovac, Zdenko Kalin i Vladeta Petrić.

Izložba je, kako organizator navodi, osmišljena u dva segmenta: u prvom su predstavljene mogućnosti pokreta u skulpturi, što je svojstveno izrazu pokreta figuralne forme, dok drugi segment izložbe tretira fenomen skulpture u pokretu, koji je sagledan i prezentovan putem dela u kojima je stanje pokreta ostvareno energizacijom mase ili nagoveštenim dinamizmom oblika.

Autorka i kustoskinja izložbe je Rajka Bošković, kustoskinja Zbirke skulpture MSUB.

U Galeriji Matice srpske će, pak, moći da se pogleda izložba "Grad - hronike urbanog prostora".

Na ovoj izložbi biće oko 60 radova iz zbirki Muzeja, a zastupljeni radovi bave se različitim aspektima prezentacije grada.

Autorka koncepcije je Mišela Blanuša, koja je, zajedno sa Žaklinom Ratković, kustoskinja izložbe.

Obe izložbe će biti otvorene do 7. oktobra 2008. godine.

Izložbe se realizuju u okviru projekta "Muzej u pokretu", koji čini osam monografskih i tematskih izložbi sa delima iz zbirki Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i namenjen je predstavljanju po muzejima i galerijama Srbije tokom 2008. i 2009. godine, u periodu rekonstrukcije zgrade na Ušću.

Ovim projektom MSU na drugim lokacijama održava kontinuitet u reprezentovanju dela iz svojih zbirki, intenzivira saradnju sa institucijama u unutrašnjosti i upoznaje širu kulturnu javnost Srbije sa značajnim delima i stvaraocima jugoslovenske umetnosti 20. veka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

5 h

Podeli: