Tri nova naslova Geopoetike

Izdavačka kuća "Geopoetika" predstavila je tri nove knjige koje će se uskoro naći u knjižarama: "Padač" Dona Delila, "Književna geografija" Anastasisa Vistonitisa i "Ulica Jang" Vesne Aleksić.

Izvor: Beta.

Četvrtak, 24.07.2008.

11:00

Default images

Urednik Geopoetike Vladislav Bajac rekao je da knjiga "Padač" Dona Delila govori o terorističkom napadu na SAD 11. septembra 2001. godine, iz ugla autora, ali kroz intimne priče glavnih junaka.

"Don Delilo je poznat kao oštar kritičar američke vlasti, koju je često opisivao u svojim ranijim knjigama, i ovaj roman je utoliko interesantniji, jer je on u svojim romanima na neki način upozoravao na moguće krajnje odredište puta kojim je krenula zapadna civilizacija", rekao je Bajac.

Prvi roman Dona Delila "Amerikana" objavljen je 1972. godine, a do sada je napisao 13 romana, dve drame i na desetine pripovedaka i eseja koji se bave kako umetničkim, tako i fenomenima američke stvarnosti.

Neka od njegovih najpoznatijih dela su "Vaga" iz 1988. godine, "Mao II" iz 1991. godine i "Podzemlje" iz 1997. godine.

Delilo je dobitnik brojnih nagrada, među kojima su nagrada Pen/Fokner i Nacionalna nagrada za najbolju knjigu.

Knjigu "Književna geografija" čine tekstovi koje je grčki autor Anastasis Vistonitis objavljivao u nedeljnom listi "Vimi" tokom 2004. i 2005. godine.

Prema rečima Bajca, knjigu čine kratki zapisi iz pedesetak gradova i oblasti, od Venecije i Moskve, preko Nju Orleansa i Meksika, do Singapura i Sidneja, sa mnogo usputnik stanica.

"U ovim neobičnim putopisima, književnost, pisci i njihovo stvaranje su na prvom mestu interesovanja", rekao je on.

Anastasis Vistonitis rođen je 1952. godine, u mestu Komotini u severnoj Grčkoj. Studirao je političke nauke i ekonomiju u Atini. Živeo je u SAD od 1983. do 1988. godine, a često je putovao po Evropi, Severnoj Americi, Africi, Australiji i Aziji.

Objavio je devet zbirki poezije, dve knjige eseja i tri knjige putopisa. Njegova dela prevedena su na 14 jezika. Trenutno živi u Atini i kolumnista je vodećeg grčkog lista "Vima".

Knjiga "Ulica Jang" Vesne Aleksić objavljena je u novoj ediciji Geopoetike "Intimna geografija" i predstavlja putopisnu prozu.

Prema rečima Bajca, najduža i najpoznatija ulica u Torontu, poslužila je autorki da "knjigu prikaže kao spisateljsko gledanje u sopstveni dlan, na kome ju je zanimala najduža linija- linija života".

Vesna Aleksić rođena je 1958. godine u Obrenovcu, diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu i od 1981. godine radi kao stručni saradnik u predškolskom obrazovanju.

Do sada je objavila više romana za decu, među kojima su "Mesečev dečak", "Zvezda rugalica", "Marija Modiljani", "Karta za letenje", "Vetar i ja" "Moji rođeni oblaci", a roman "Ulica Jang" je njena prva knjiga za odrasle.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: