Otvoren 13. salon karikature

Otvaranjem 13. zemunskog međunarodnog salona karikature, 5. juna su počeli Dani karikature koji, do 8. juna, Zemun ponovo pretvaraju u centar evropske i svetske karikature.

Izvor: Tanjug

Petak, 06.06.2008.

00:06

Default images

Internacionalni žiri dodelio je prvu nagradu, na konkursu koji je za temu imao Afriku, bugarskom karikaturisti Ivanu Kutuzovu.

Druga je pripala njegovom zemljaku Rumenu Dragostinovu, a treća Dušanu Gađanskom iz Srbije.

Specijalne nagrade su dodeljene Rožeru Mofreju (Francuska), Florianu Doru Črihanu (Rumunija), Slobodanu Obradoviću i Vladi Volašu (Srbija), dok je priznanje za sveukupan doprinos srpskoj karikaturi dodeljeno Jovanu Prokopljeviću.

Utemeljivač zemunskog Salona karikature Branko Najhold je promenio propozicije konkursa da učestvuju karikaturisti po pozivu i to je ove godine bilo 90 autora iz 34 evropske zemlje i 30 iz 20 afričkih država.

Svi pristigli radovi su izloženi i reprodukovani u katalogu koji ima poseban dodatak o istorijatu karikature u Africi od vremena egipatskih faraona do naših dana, iz pera Najholda.

Prateća manifestacija salona, koji traje do 26. juna, jeste samostalna izložba Aleksandra Daskalovića (1925-2007) u znak sećanja na autora više od 15.000 karikatura od kojih su, gotovo sve, na temu sporta što ga čini jedinstvenim karikaturistom u našoj sredini.

Među brojnim nagradama koje je osvojio su specijalna nagrada na prvom konkursu "Pjer" (1967), kao i diploma Olimpijskog komiteta na međunarodnom konkursu sportske karikature u Ankoni (1981).

U okviru Dana karikature 6. juna će biti otvorena izložba u klubu "Terca" u Zemunu, a 7. i 8. juna u prepodnevnim satima na prostoru nekadašnje zemunske plaže "Široka staza" biće održana četvrta kolonija karikature na kojoj će učestvovati osvajači nagrada salona iz Francuske, Rumunije, Bugarske i Srbije koji će se družiti sa posetiocima i crtati pred njima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: