Izložba posvećena Petru Lubardi

Od 15. marta u Muzeju istorije Jugoslavije (Muzej 25. maj) biće otvorena izložba "Lubarda 1907-2007. Između slike prirode i prirode slike", organizovana povodom obeležavanja stogodišnjice rođenja jednog od naših ključnih modernih umetnika.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.03.2008.

15:52

Default images

Ovu reprezentativnu izložbu čini 178 radova iz svih faza Lubardinog stvaralaštva. Najveći deo eksponata dolazi iz dve najveće kolekcije – Narodnog muzeja Crne Gore i Muzeja savremene umetnosti, a zastupljena su i dela iz Narodnog muzeja, Galerije Matice Srpske, Spomen zbirke Pavle Beljanski, AD "Sintelon Holding", Vlade i MIP-a Republike Srbije, Muzeja i galerija Podgorice, kao i drugih javnih i privatnih kolekcija.

Izložba se sastoji iz 11 tematskih celina koje opisuju specifične ikonografske i formalne topose Lubardine umetnosti: Mora, Samoća, Zjap, Plod, Krik, Čvor, Zid, Sev, Logor, Zločin, Epilog.

Posle retrospektiva održanih u Muzeju savremene umetnosti 1967. i u Galeriji SANU 1969. ovo je prva velika reprezentativna izložba Petra Lubarde u Beogradu, čiji je povod istovremeno i prilika za novo i kritičko čitanje njegovog opusa koji je po svim svojim karakteristikama simptomatičan i paradigmatičan za jugoslovensku umetnost 20. veka, navodi se u saopštenju povodom izložbe.

Petar Lubarda važi za umetnika koji je u istorijski prelomnom trenutku ranih 50-ih godina XX veka raskinuo kako sa akademskim, tako i sa provincijalnim pogledima na svet i inaugurisao jednu novu kulturu slikarstva koja se može smatrati apoteozom visokog modernizma.

Pored izložbe, Odeljenje za umetničku dokumentaciju MSUB u saradnji sa Odeljenjem za razvoj Digitalne Narodne biblioteke Srbije, realizovao je i projekat "Čitajte o Petru Lubardi". "Citajte o …" je elektronska čitaonica knjiga, izložbenih kataloga, stručne periodike, hemeroteke i fotodokumentacije o umetnicima i umetničkim pojavama u XX veka na prostoru bivše Jugoslavije koja će biti dostupna na sajtu Narodne biblioteke Srbije.

Organizatori izložbe su Muzej savremene umetnosti u Beogradu i Narodni muzej Crne Gore iz Cetinja.

Autor koncepcije i kustos izložbe je Petar Cuković. Organizatorka izložbe u Beogradu je Svetlana Jovanović, a za postavku izložbe zaduženi su Petar Cuković, Dejan Sretenović i tehnička služba Muzeja savremene umetnosti, Beograd.

Autorka elektronske čitaonice je Aleksandra Mirčić.

Visoki pokrovitelji izložbe su Boris Tadić, predsednik Republike Srbije i Filip Vujanović, predsednik Republike Crne Gore.

Izložbu u Muzeju istorije Jugoslavije (Botićeva 6) 15. marta u 13 časova otvoriće Vojislav Brajović, ministar kulture u Vladi Republike Srbije i Nikola Tasić, potpredsednik SANU za društvene nauke.

Izložba će moći da se pogleda do 26. aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

8 h

Podeli: