Film o Ianu Kertisu u DKC

Mračna i očaravajuća biografija pevača grupe "Joy Division" Iana Kertisa biće prikazana na Festivalu autorskog filma u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Izvor: B92

Petak, 09.11.2007.

12:56

Default images

Film pod nazivom “Control”, o Ianu Kertisu (Ian Curtis), pevaču čuvenog post pank benda "Joy Division", snimljen je u režiji rok fotografa Antona Korbijna (Anton Corbijn).

Film prati život problematičnog mladog muzičara koji je postavio novi zvuk pank rok scene i benda "Joy Division" na čijem je čelu bio od 1977. do 1980. Takođe, ostvarenje predstavlja i bolan pogled na njegov klimav brak i ljubavne afere, kao i razvoj bolesti i epileptične napade koje je dobijao sve češće i koji su doprineli njegovom samoubistvu veče pre prve američke turneje njegove grupe.

Anton Korbijn, reditelj filma bio je fan benda još od njihovih prvih dana kasnih sedamdesetih, kada je uradio prve fotografije za NME koje su ga proslavile kao fotografa. 1988. režirao je spot za pesmu "Atmosphere".

Scenario je baziran na knjizi “Touching From a Distance” Ianove udovice Debore Kertis (Deborah Certis), koja je i koproducent, zajedno sa muzičkim mogulom Tonijem Vilsonom (Tony Willson) čija je kuća "Factory records" izdala najveći deo opusa "Joy Division", a koji je preminuo nekoliko meseci pre premijere.

Film je crno beli, ali je sniman u koloru, a zatim prebačen u crno belu tehniku, kako bi, prema rečima reditelja, “dočarao atmosferu 'Joy Division' i samo raspoloženje tog vremena”. U svim scenama u kojima bend svira uživo, svirali su zapravo glumci, koji su se mesecima pripremali za ove uloge.

Glavnu ulogu, Iana Kertisa, tumači Sem Rajl (Sam Riley), čija je ovo prva glavna uloga. Samanta Morton (Samantha Morton) igra njegovu suprugu Deboru, a Toni Kebel (Tony Kebbell ) menadžera benda koji im je omogućio svetsku slavu.

Naziv filma je povezan sa jednom od najpoznatijih pesama ovog sastava "She's Lost Control” za koju se veruje da je posvećena devojci sa kojom je Ian radio i koja je umrla tokom epileptičnog napada.

Premijerno prikazan u Kanu, 17. maja, dan pre dvadesetsedme godišnjice Ianovog samoubistva, film je doživeo fantastične kritike i osvojio brojne nagrade.

Piter Bradšo, glavni kritičar Gardijana opisao ga je kao najbolji film godine - ”film je nežna, mračno smešna i veličanstveno odigrana biografija Iana Kertisa”.

Festival autorskog filma održaće se od 27. novembra do 4. decembra u organizaciji udruženja “Pogled u svet”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: